Tweede Wereldoorlog

Poolse regering wil herstelbetalingen eisen van Duitsland voor misdaden nazi’s

Daarmee worden de toch al gespannen verhoudingen tussen Warschau en Berlijn verder op de proef gesteld.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz (rechts) presenteert op 21 maart het buitenlandbeleid van Polen.
De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz (rechts) presenteert op 21 maart het buitenlandbeleid van Polen. Foto Radek Pietruszka/EPA

De Poolse regering is bereid de confrontatie aan te gaan met buurland Duitsland om compensatie te verkrijgen voor de misdaden van de nazi-bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

„We zullen praten over de nood om Polen te compenseren voor de verliezen geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zei minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz woensdag in het Poolse parlement. „We zullen legale, politieke en financiële wegen zoeken om de nodige compensatie te verkrijgen.”

Czaputowicz belooft zo beleid te maken van een eis die steeds luider weerklinkt onder politici van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Parlementariër Arkadiusz Mularczyk maakte al een schatting van de potentiële omvang van de herstelbetalingen. Hij kwam uit bij 850 miljard euro. „We hebben het over erg grote, maar gerechtvaardigde sommen voor oorlogsmisdaden, de vernietigde steden en het verloren demografische potentieel van ons land”, zei Mularczyk.

Lees ook: Benoemen van Poolse rol bij Jodenvervolging wordt strafbaar

De nazi’s vermoordden de meerderheid van de 3,2 miljoen joden in het Polen. Ook 1,8 miljoen niet-joodse Polen kwamen om. In 1944 maakten de Duitse bezetters de hoofdstad Warschau met de grond gelijk, na een opstand waarin 200.000 burgers omkwamen.

Voor Duitsland is de kwestie van herstelbetalingen afgehandeld door een akkoord met de Poolse communistische regering in 1953. Maar volgens de huidige Poolse regering kon het toenmalige regime onder sovjet-voogdij geen vrije keuzes maken in naam van het Poolse volk.

Czaputowicz stelt hiermee de toch al gespannen verhoudingen tussen Warschau en Berlijn verder op de proef. Duitsland is, net als de Europese Commissie, kritisch over de manier waarop de Poolse regering de rechtspraak en de Poolse weigering om vluchtelingen op te nemen. Maar bij de PiS-achterban, waar anti-Duits sentiment nog steeds sterk is, kan Czaputowicz op steun rekenen.

Dit artikel is aangepast en gecorrigeerd. De parlementariër is niet AdamMularczyk maar Arkadiusz Mularczyk. Ook werd er in een eerder stuk melding gemaakt van Ook ‘3 miljoen niet-joodse Polen kwamen om’ dit is aangepast naar 1,8 miljoen. Niet de cijfers van persbureau Reuters zijn hier aangehouden, maar de recenetre van het US Holocaust Memorial Museum.
Historici zijn bezorgd over een wet die de Poolse rol in de Jodenvervolging verdoezelt. Lees daarover: ‘Polen ontkent zijn verleden’