Recensie

Ruben Hein zoekt avontuur in eenvoud

What if it’s all just a gameshow?”, vraagt zanger en pianist Ruben Hein zich met lichte spot af op zijn nieuwe album Groundwork Rising. Een treffende vraag op het moment dat de belangstelling voor Hein sinds zijn onvermoede winnen van tv-programma Wie is de Mol? op een piek is beland.

‘Gameshow’ is veruit het stevigste liedje op Heins album dat verder charmeert in soberheid. Zijn liefde voor pop is groot, zijn jazzachtergrond een gegeven. Hoe dan ook wilde hij, na diverse albums en een tournee met singer-songwriter Fink, terug naar de basis. Dus: zachte composities op de piano, heldere melodielijnen, dicht met die geweldig zalvende stem op de microfoon. Het avontuur zit ’m in de eenvoud. Gitaar en drums leveren extra rimpelingen in het zoete water. Fraai is hoe de opening Everything I Say (Magnolia) zachtjes toewerkt naar een climax.

Tournee start 6/4. Inl. Rubenhein.nl