NRC Checkt: „Rotterdam is 60 jaar gedomineerd door de PvdA”

Dat zei Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans in het tv-debat tussen vier Rotterdamse lijsttrekkers.

Joost Eerdmans (staand) schudt Nida-lijsttrekker Nourdin el Ouali voorafgaand aan het debat de hand.
Joost Eerdmans (staand) schudt Nida-lijsttrekker Nourdin el Ouali voorafgaand aan het debat de hand. Foto Remko de Waal/ANP

Is daar grond voor te vinden?

Decennialang was Rotterdam een PvdA-stad. In de jaren zeventig liet PvdA-burgemeester André van der Louw op het gemeentehuis de rode vlag hijsen op 1 mei, Dag van de Arbeid. Meerdere keren, zoals in 1962, 1974, 1978 en 1986, behaalde de PvdA zelfs een absolute meerderheid in de gemeenteraad. In alle andere jaren was de PvdA altijd de grootste partij en zat het in coalities met onder meer het CDA. Dat veranderde in 2002. Toen kwam Leefbaar Rotterdam in één keer met 17 zetels in de raad, de PvdA hield er 11 over. Maar zestig jaar dominantie? Van 2002 teruggerekend komen we op 1942. Toen waren de Duitsers aan de macht en was NSB’er Frederik Ernst Müller burgemeester. De eerste burgemeester ná de oorlog, was VVD’er Pieter Oud. Hij bleef aan tot 1952. Toen waren er 47 jaar PvdA’ers burgemeester. In 1999 kwam Ivo Opstelten (VVD).

Dus, klopt het?

In 2002 kwam een einde aan de dominantie van de PvdA, die decennia had geduurd, maar geen 60 jaar. De uitspraak van Joost Eerdmans is dus onwaar.