Oude auto’s

Kwart meer oldtimers in Nederland dan in 2014

Een Benz Velo, de oudste oldtimer van Nederland.
Een Benz Velo, de oudste oldtimer van Nederland. Foto Creative Commons

Het aantal oldtimers in Nederland is sinds 2014 met een kwart toegenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Begin dit jaar waren er zo’n 141.000 klassieke auto’s van 40 jaar of ouder. Niet allemaal mogen ze de weg op, één op de vier is niet geschikt. Tot 2014 waren auto’s ouder dan 25 jaar vrijgesteld van wegenbelasting. Sindsdien geldt dat alleen voor auto’s ouder dan 40 jaar. Volkswagen is onder bezitters het meest populair. Ruim 13 procent van de oldtimers is van dit merk, volgens het CBS. Daarna volgen Mercedes en Citroën. De oudste geregistreerde oldtimer is een Benz Velo uit 1894. In totaal zijn er 265 auto’s van meer dan een eeuw oud. Veel kilometers maken de oldtimers niet: gemiddeld 1.700 kilometer in 2016. In hetzelfde jaar reden gewone auto’s gemiddeld meer dan 13.000 kilometer. (NRC)