Recensie

Recensie Muziek

Nieuwe soul vol oude blues en Haïtiaanse roots

Het lag voor de hand dat Mélissa Laveaux een keer in haar Haïtiaanse roots zou duiken. Het werd onvermijdelijk toen ze het land in 2016 weer bezocht na twintig jaar afwezigheid. De Canadese zangeres maakt al jaren Frans- en Engelstalige liedjes op het snijvlak van neo-soul en bluesy indierock. Op Radyo Siwèl verloochent ze die stijl geenszins, maar combineert het met de heerlijke schurende elementen van Haïtiaanse rootsmuziek. Ze wordt daarbij sterk geholpen door Drew Gonsalves op gitaar en cuatro. Hij legde met zijn neo-calypso band Kobo Town eenzelfde muzikale rootsreis af naar Trinidad.

De meeste nummers van Radyo Siwèl zijn bewerkingen van traditionele Haïtiaanse songs en dus zingt Laveaux in Kréyol, een taal die gemaakt lijkt voor zang. Haar bijna kinderlijke stem en percussieve gitaarspel maken het tot haar eigen muziek: nieuwe soul vol oude blues. Openingstrack ‘Lè Ma Monte Chwal Mwen’ is een parel.