Minister: Israël wierp bom op Syrische kernreactor

Israël vreesde dat Syrië materiaal uit de centrale zou gebruiken voor kernwapens.

Beeld uit een video die Israël heeft vrijgegeven.
Beeld uit een video die Israël heeft vrijgegeven. Foto Reuters

Israël heeft voor het eerst bevestigd dat het een vermoedelijke Syrische kernreactor in aanbouw in 2007 heeft gebombardeerd, meldt persbureau Reuters.

Op 6 september 2007 voerde de Israëlische luchtmacht een aanval uit op een terrein in de Syrische regio Deir al-Zor, waar volgens Israël een Syrische kernreactor gebouwd werd. Daarbij kwamen tien Noord-Koreaanse werknemers om het leven. Israël vreesde dat Syrië materiaal uit de reactor zou gebruiken voor het maken van kernwapens. Volgens het land was de reactor bijna klaar voor gebruik.

Israël heeft beelden en documenten over de aanval vrijgegeven. Het Israëlische leger heeft na tien jaar een einde gemaakt aan de geheimhouding van het bombardement.

De Israëlische minister van Inlichtingen Israel Katz zei dat dit ook een boodschap was aan Iran. “Israël zal nooit toestaan dat landen die het bestaan van Israël bedreigen kernwapens in handen hebben.”

Twitter avatar Israel_katz ישראל כץ Israel Katz The courageous decision of the Israeli government almost 11 years ago to destroy the nuclear reactor in Syria and the successful operation following it sends a clear message:
Israel will never allow nuclear weapons to countries like Iran who threaten its existence.