Recensie

Recensie Muziek

Lucy Dacus zingt en speelt zowel ruig als sjiek

    • Hester Carvalho

Op haar tweede album valt zangeres Lucy Dacus met de deur in huis met de woorden: ‘The first time I tasted somebody else’s spit/ I had a coughing fit’, in openingsnummer ‘Night Shift’. De openhartigheid van haar teksten staat in contrast met haar gedistingeerde dictie. Bij Dacus vloeien de zinnen weloverwogen over de lippen. Haar stem heeft een donkere volle klank, die beschouwelijk golft van laag en warm naar een schelle klank in de hogere regionen. Die gezongen uitbarstingen worden begeleid door knarsende gitaarerupties. Een nummer als ‘The Shell’, op dit prachtige Historian, deint op weids twinkelende instrumentaties van gedempt orgel, aanzwellende gitaaraccenten en een subtiele drummer. Lucy Dacus is een aanwinst in het singer-songwriters-genre, met haar doordachte aanpak en aantrekkelijke ambivalentie: zowel ruig als sjiek, met zowel grungy gitaren als statige blazers.

Concert: 4/5 Sugarfactory, Amsterdam.