ING start herstel dubbele afschrijvingen

De bank is begonnen met het herstellen van de dubbele boekingen. De fout werd veroorzaakt door softwareonderhoud.

Foto Lex van Lieshout/ANP

ING heeft woensdagochtend drie miljoen betalingen dubbel afgeschreven. Getroffen klanten konden tijdelijk niet over dat geld beschikken. Het ging voornamelijk, maar niet uitsluitend, om pinbetalingen gedaan op 19 maart. De bank is woensdagmiddag begonnen met het herstellen en laat via Twitter weten dat alle dubbele afschrijvingen binnen enkele uren teruggedraaid worden.

Een woordvoerder licht de herstelwerkzaamheden toe:

“We hebben een oplossing gevonden. Dat duurde iets langer dan verwacht, maar het moet zorgvuldig gedaan worden. We zijn het herstel rond half drie gestart. Naar verwachting zijn tegen het einde van de middag alle herstelwerkzaamheden afgerond en is het te veel afgeboekte bedrag terug.”

Volgens de woordvoerder werd het incident veroorzaakt door onderhoud aan de software van de ‘betaalomgeving’. “Het incident wordt uitvoerig geëvalueerd en maatregelen worden genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Dit had niet mogen gebeuren.”

‘Batches’

De bank verwerkt transacties in ‘batches’ van meerdere betalingen bij elkaar. Eén van deze batches werd in de nacht van dinsdag op woensdag dubbel verwerkt en twee keer afgeschreven.

Het regende klachten op Twitter. Sommige klanten van de bank stonden door de fout opeens rood. Zij hoeven daarover geen rente te betalen, laat de bank weten.

Door de drukte was de bank telefonisch slechter bereikbaar.