Facebook is kwaad en voelt zich misleid

Het bedrijf zegt er alles aan te doen om herhaling te voorkomen. Ondertussen daalt de waarde van het bedrijf en zijn onderzoeken in de VS en Verenigd Koninkrijk gestart.

Mark Zuckerberg, de bestuursvoorzitter van Facebook, is door het Europees Parlement verzocht om tekst en uitleg te komen geven.
Mark Zuckerberg, de bestuursvoorzitter van Facebook, is door het Europees Parlement verzocht om tekst en uitleg te komen geven. Foto Kay Nietfeld/EPA

Facebook is kwaad dat het misleid is door Cambridge Analytica, het bedrijf dat gegevens van vijftig miljoen Facebookgebruikers misbruikte, meldt persbureau Reuters. Ook wil Facebook de eigen regels strenger handhaven om de gegevens van hun gebruikers beter te beschermen en zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat dit gebeurt.

Zondag werd bekend dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica gegevens van Facebookgebruikers illegaal verzamelde en gebruikte om een systeem te bouwen waarmee het politieke boodschappen op maat kon maken. Onder meer tijdens de campagne van de Amerikaanse president Trump werd gebruikgemaakt van de data. Het misbruik kwam aan het licht door een klokkenluider.

Cambridge Analytica gebruikte een app in Facebook om de data te verzamelen. Daar gaven de gebruikers toestemming voor, maar de gegevens van hun contacten op Facebook werden ongevraagd gebruikt. Facebook zou hier al sinds 2015 van weten, maar waarschuwde gebruikers niet.

Aleksandr Kogan, de maker van de app van Cambridge Analytica, zegt tegen BBC dat hij niet wist dat de data zijn gebruikt voor de campagne van Trump. Bovendien vindt Kogan dat hij door Facebook en Cambridge als zondebok wordt gebruikt.

Onderzoek

Mark Zuckerberg, de bestuursvoorzitter van Facebook, moet bij het Europees Parlement tekst en uitleg geven. Ook hebben de Amerikaanse overheid en de Federal Trade Commission een onderzoek geopend. In het Verenigd Koninkrijk wordt onderzocht onder welke omstandigheden de gegevens van Facebookgebruikers zijn verzameld. Ook wordt geprobeerd de data met een huiszoekingsbevel te achterhalen bij Cambridge Analytica.

De directeur van Cambridge Analytica Alexander Nix is dinsdag per direct geschorst, in afwachting van een onafhankelijk onderzoek. Volgens het bestuur van het bedrijf zijn de uitspraken van de directeur “niet verenigbaar met de waarden en werkzaamheden van het bedrijf”. Cambridge Analytica ontkent dat het bedrijf iets verkeerds heeft gedaan.

Lees ook: ‘Nepnieuwsfirma’ Cambridge Analytica vecht voor zijn voortbestaan

Op de beurs gaat het niet goed met Facebook. De waarde van de aandelen van het bedrijf daalde in de afgelopen dagen met 60 miljard dollar. Investeerders zijn bang dat het Cambridge Analytica-schandaal de reputatie van het bedrijf schaadt en adverteerders afschrikt wanneer er strengere regels komen voor adverteren op Facebook.