„De ChristenUnie verhoogt de btw met de helft”

Dat zei de PVV-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Geert Wilders, in debat met ChristenUnie-leider Segers.

Is hier grond voor te vinden?

Met deze aanval op regeringspartij ChristenUnie doelt de PVV-leider vermoedelijk op het besluit van het kabinet Rutte III om het lage btw-tarief te verhogen van 6 procent tot 9 procent. Dat is inderdaad een verhoging van 50 procent. Maar op het totaal van de btw-inkomsten voor de staat is dit lage tarief relatief klein. Deze indirecte omzetbelasting, voor dit jaar begroot op 52,8 miljard euro, komt vooral uit het hoge btw-tarief van 21 procent. Dat percentage verandert in de fiscale plannen van het nieuwe kabinet niet. Het lage btw-tarief dat dit jaar nog op 6 procent staat levert slechts 5,2 miljard op, slechts 10 procent van het totaal. Als het kabinet de btw-inkomsten inderdaad met de helft zou verhogen, zoals Wilders beweert, zou het hoge en/of lage tarief aanzienlijk veel hoger moeten worden. Wilders gebruikte dus een algemene formulering voor slechts een klein deel van de totale btw-inkomsten.

Dus, klopt het?

De stelling dat het kabinet „de btw” met de helft verhoogt, beoordelen we als onwaar.