‘Bij internationale bedrijven hier werken twee miljoen mensen’

Dat zei minister-president Mark Rutte in debat met GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Is hier grond voor te vinden?

Jesse Klaver verdedigde de stelling dat afschaffing van die dividendbelasting slecht is voor het vertrouwen van de samenleving in de politiek. Rutte wees op het belang van internationale bedrijven voor Nederland, die volgens hier hem werk bieden aan twee miljoen mensen.

Volgens de jongste cijfers van het CBS (de Internationaliseringsmonitor, uit december) telt Nederland zo’n 15.000 buitenlandse bedrijven. Dat zijn bedrijven in Nederland waarover de zeggenschap in het buitenland ligt – het betreft vooral detail- en groothandel en industrie. Die waren in 2014 goed voor 1,4 miljoen voltijdbanen, bijna 20 procent van al die banen in Nederland. Daarnaast zorgden deze multinationals voor nog eens 650.000 indirecte banen bij andere bedrijven hier.

Dus, klopt het?

Strikt genomen werken er geen twee miljoen mensen bij internationale bedrijven in Nederland, maar internationale bedrijven zorgen volgens de cijfers van het CBS wel voor (iets meer dan) twee miljoen banen. We beoordelen de stelling van premier Rutte als grotendeels waar.