„Bij dit kabinet verdwijnen elke dag 119 sociale huurwoningen”

Dat zei de landelijke SP-leider Lilian Marijnissen in debat met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Is hier grond voor te vinden?

Gert-Jan Segers weersprak Lilian Marijnissen meteen. Die afname per dag ging over de periode 2009-2015, dus nog vóór dit kabinet, aldus de ChristenUnie-leider. Het cijfer dat Marijnissen noemde komt van de Woonbond, dat dit berekende op basis van het rapport ‘Staat van de Volkshuisvesting’ dat in april 2016 naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Er verdwenen 262.400 sociale corporatiewoningen in de periode 2009 tot en met 2015, staat in dat rapport. De woonbond berekende vervolgens: dat zijn 119 sociale huurwoningen die dagelijks verdwijnen. Daarover maakte de Woonbond zich grote zorgen: voor veel mensen zou een betaalbare huurwoning onbereikbaar worden.

De SP bekritiseert beleid van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar op grond van een berekening over oud beleid.

Dus, klopt het?

Het cijfer van 119 verdwenen huurwoningen per dag gaat niet over wat er nu gebeurt, maar over het verleden. De stelling van Marijnissen beoordelen we daarom als onwaar.