Xi Jinping waarschuwt Taiwan in nationalistische slottoespraak

In de speech waarmee het parlementaire jaar werd afgesloten, heeft de Chinese president Taiwan gewaarschuwd om uit te kijken met separatistische ambities.

Foto Andy Wong / AP

De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens de jaarlijkse slottoespraak van het Volkscongres Taiwan gewaarschuwd uit te kijken met pogingen tot separatisme. Dat meldt persbureau Reuters.

Xi zei in de toespraak dat China de wil, het zelfvertrouwen en de middelen heeft om op te treden bij separatistische ambities van Taiwan. Hij noemde het een collectief geloof van het Chinese volk dat er nooit een scheiding in het land zou ontstaan.

De spanningen tussen China en Taiwan zijn toegenomen sinds president Tsai Ing-wen in 2016 in Taiwan is verkozen. China vermoedt dat Tsai Ing-wen verdere onafhankelijkheid wil nastreven, hoewel zij zelf heeft aangegeven dat zij de status quo wil behouden.

Verenigde Staten

Afgelopen week ondertekende Donald Trump een wet die het zal toestaan dat delegaties van de VS naar Taiwan kunnen afreizen en vice versa, wat niet goed is gevallen bij de Chinese regering. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht de VS om bij het Chinese beleid van ‘één staat’ te blijven.

De Verenigde Staten hebben geen formele banden met Taiwan, maar wel een wet die het verplicht het land te helpen met zelfverdediging als dat nodig mocht zijn. Daarnaast is de VS de enige leverancier van wapens aan Taiwan.

Lees ook: Corruptiewaakhond en Amerikakenner wordt Xi’s rechterhand

Open China

De Chinese premier Li Keqiang zei tijdens een persconferentie dinsdag dat China naar een meer open markt zal streven. Importtarieven zouden worden verlaagd en internationale bedrijven zouden gelijke kansen geboden worden.

“Als er iets is dat anders zal zijn dan in het verleden, dan is dat wel dat China nog veel opener zal worden.”

Naar aanleiding van de verhoging van de importtarieven in de Verenigde Staten zei de premier dat het belangrijk is om niet in een handelsoorlog terecht te komen. Daar zou niemand iets bij winnen.