Uber schort testen zelfrijdende auto op na dodelijk ongeluk in Arizona

Voetganger overlijdt

Na een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto in de Amerikaanse staat Arizona waarbij een voetganger omkwam, heeft Uber alle testen met de technologie opgeschort. Dat heeft het techbedrijf maandag bekendgemaakt.

Het ongeval met de voetganger vond zondagnacht plaats in de stad Tempe. Een vrouw werd geraakt door de zelfrijdende auto toen ze de straat overstak, meldt de lokale politie. Er zat wel iemand achter het stuur, maar de auto stond op autonome stand.

In maart 2017 kantelde in dezelfde Amerikaanse plaats een autonome terreinwagen van Uber na een aanrijding.

Hoewel er wel eerder ongelukken zijn geweest met zelfrijdende auto’s, zijn daarbij nog nooit voetgangers omgekomen. Wel kwam in mei 2016 een Tesla-bestuurder die de autopiloot had ingeschakeld om het leven bij een botsing met een vrachtwagen. De vervoersveiligheidsraad NTSB van de Amerikaanse overheid concludeerde toen dat het ongeluk gedeeltelijk te wijten was aan de technologie in het voertuig.

In Nederland gingen geruchten dat een 53-jarige bestuurder van een Tesla, verongelukt zou zijn nadat de auto door de automatische piloot tegen een boom reed. Tesla kon dit ontkrachten. De Onderzoeksraad Voor de Veiligheid doet onderzoek naar incidenten met zelfrijdende auto’s.

Naar aanleiding van het ongeluk in de VS zijn verschillende testprogramma’s van Uber met de technologie zowel in de Verenigde Staten als in Canada stilgelegd. De testen werden gedaan in Phoenix, Pittsburgh, San Francisco en Toronto. (NRC)