Uber schort testen zelfrijdende auto op na dodelijk ongeluk in Arizona

Tech

Na een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto in de Amerikaanse staat Arizona heeft Uber alle testen met de technologie opgeschort. Dat heeft het techbedrijf maandag bekendgemaakt, schrijft AP. Zover bekend is het voor het eerst dat een voetganger om het leven is gekomen bij een ongeluk met een zelfrijdende auto.

Het ongeval vond in de nacht van zondag op maandag plaats in de stad Tempe. Een vrouw werd geraakt door de zelfrijdende auto toen ze de straat overstak, meldt de lokale politie. Er zat wel iemand achter het stuur, maar de auto stond op autonome stand. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze aan haar verwondingen overleed.

Naast de politie kijkt ook de vervoersveiligheidsraad van de Amerikaanse overheid NTSB naar de zaak. Uber, dat groot werd met een taxi-app en nu ook werkt aan autotechnologie, zegt „volledig mee te werken” met onderzoek naar het ongeluk.

De verschillende testprogramma’s met de technologie zijn zowel in de Verenigde Staten als Canada stilgelegd. De testen werden gedaan in Phoenix, Pittsburgh, San Francisco en Toronto. Meerdere bedrijven, waaronder Tesla, werken ook aan technologie voor een zelfrijdende auto.

Hoewel er wel eerder ongelukken zijn geweest met zelfrijdende auto’s, is daar nog nooit iemand bij omgekomen. Wel kwam in 2016 een Tesla-bestuurder om het leven die de autopiloot had ingeschakeld. De NTSB concludeerde dat het ongeluk gedeeltelijk te wijten was aan de technologie in het voertuig. (NRC)

    • Christiaan Paauwe