MH17

Omstreden Oekraïense piloot dood aangetroffen

Oekraïens gevechtsvliegtuig Su-25.
Oekraïens gevechtsvliegtuig Su-25. Foto Sergey Popsuevich/EPA

De Oekraïense gevechtspiloot die door Russische media beschuldigd werd van het neerhalen van vlucht MH17 is zondag dood gevonden in zijn appartement. Volgens de politie heeft Vladislav Volosjin zelfmoord gepleegd. Hij is 29 jaar geworden. De vliegenier stond in Oekraïne bekend als oorlogsheld. Hij vloog meerdere gevechtsmissies tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Volosjin vormde het middelpunt van een informatieoorlog die uitbrak na het neerhalen vlucht MH17 in 2017, waarbij het merendeel van de 298 doden Nederlands was. De Russische claim van Volosjins betrokkenheid bij de MH17-ramp is zeer omstreden. Zowel de Onderzoeksraad voor Veiligheid als het Joint Investigation Team (JIT) concludeerde dat het vliegtuig vanuit Oekraïens rebellengebied is neergeschoten met een Russische Boek-raket. (NRC)