Topman Shell: autorijders kunnen hun CO2-uitstoot straks compenseren

Klimaatverandering

Alle Nederlandse klanten van Shell kunnen voor het eind van dit jaar de CO2-uitstoot van de benzine of diesel die ze tanken, vrijwillig compenseren. Dat kost „een paar cent” per liter brandstof. Dat zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell maandagavond tijdens de eerste Economie-lezing van het weekblad Elsevier.

CO2-compensatie wordt meestal aangeboden voor vliegreizen. Voor het autoverkeer is het nog ongebruikelijk, ook al is de jaarlijkse CO2-uitstoot van een gezinsauto aanzienlijk. Duizend liter benzine zorgt voor 2,7 ton CO2-uitstoot; diesel voor 3,2 ton. De hele jaarlijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands gezin is 23 ton.

Shell compenseert de CO2-uitstoot door meerdere gecertificeerde projecten, onder meer door bosaanplant in Kenia. Shell biedt sinds november CO2-compensatie voor Nederlandse lease-rijders.

Van Beurden sprak in het boordevolle Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed vooral over de manier waarop Shell klimaatverandering wil tegengaan. In november maakte hij bekend dat in 2050 de ‘CO2-voetafdruk’ van Shell moet zijn gehalveerd. Deskundigen betwijfelen wel of dat voldoende is voor de klimaatdoelen van Parijs. Van Beurden zei maandag: „Als de wereld het sneller wil, doen wij het ook.”

Vrouwelijke demonstranten, verkleed als zwangere Moeders Aarde, onderbraken Van Beurdens lezing met een oproep aan Shell om te stoppen met „pompen”. „Ben, luister naar je moeder. Je doet me pijn.”

Lees ook: NRC checkt: Shell haalt parijs met halvering CO2-uitstoot.