Politieke Zendtijd

Aangiften na campagnespot PVV

Verschillende lokale politieke partijen, waaronder Islam Democraten uit Den Haag, hebben aangifte gedaan naar aanleiding van de omstreden campagnespot van de PVV. Donderdag lanceerde de partij een filmpje waar in rode letters ‘Islam is’ te zien is, gevolgd door woorden als ‘geweld’, ‘jodenhaat’ en ‘christenhaat’.

De aangiften zijn een reactie op een oproep van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), die het spotje „haatzaaiend” noemde. Hasan Küçük van de Islam Democraten zegt tegen persbureau ANP: „Dit gaat veel te ver. Vervang moslims door jodendom en dan is de wereld te klein.”

De campagnespot werd uitgezonden in de zendtijd voor politieke partijen van de publieke omroep. In het filmpje is onheilspellende muziek te horen. De tekst ‘Islam is dodelijk’ verschijnt in het laatste beeld waarna er bloeddruppels van de tekst af lijken te lopen.

Hoeveel aangiften er in totaal zijn gedaan tegen de partij van Wilders kan de politie nog niet bekendmaken. Wanneer de politie meerdere aangiften krijgt, is het gebruikelijk dat zij die bundelen voordat ze worden doorgestuurd naar het OM.

De NPO laat in een reactie weten dat zij door de Mediawet „verplicht zijn de beelden uit te zenden en niet over de inhoud gaan”. „Wij checken enkel de technische specificaties van aangeleverd materiaal. Daarvoor is het niet eens nodig de inhoud te zien.” Dat de redactionele verantwoordelijkheid van de spotjes ligt bij de politieke partijen zelf, bevestigt het Commissariaat voor de Media in een reactie aan NRC.