Overlastgevers mogen worden geweerd uit wijken Zaandam

In Poelenburg en Peldersveld zorgden jongeren in 2016 voor veel overlast. Zaanstad mag nu de ‘Rotterdamwet’ gaan toepassen.

Een politieauto voor een winkel in Zaandam.
Een politieauto voor een winkel in Zaandam. Foto Robin Utrecht/ANP

De gemeente Zaanstad mag mensen die vermoedelijk overlast gaan veroorzaken, verbieden te gaan wonen in de Zaandamse wijken Poelenburg en Peldersveld. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) maandag besloten.

De wijken kwamen in de herfst van 2016 in het nieuws toen een groep jongeren voor onrust zorgde. De groep - onder wie ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun - viel buurtbewoners en politieagenten lastig. In een maand tijd pakte de politie 21 jongeren op voor openlijke geweldpleging, vernieling en opruiing.

Lees ook deze reportage uit Poelenburg: Zaans ‘tuig’ reageert vooral stress af, zeggen ze zelf

Sindsdien heeft Zaanstad maatregelen genomen om de overlast terug te dringen. De politie controleert meer en zet twee extra wijkagenten in, flats zijn gerenoveerd en de gemeente organiseert allerlei jeugdactiviteiten. Van voldoende verbetering is desondanks nog geen sprake, vindt de gemeente.

Vergunning

Daarom heeft minister Ollongren nu bepaald dat Zaanstad de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp) mag toepassen. Daardoor kan de gemeente weigeren een huisvestingsvergunning te verlenen aan personen boven de zestien jaar die in een sociale of vrije sector-huurwoning in Poelenburg of Peldersveld willen wonen.

Dat mag pas als uit gegevens van de politie blijkt dat deze potentiële huurders waarschijnlijk voor een “toename van overlast of criminaliteit” zorgen. De gemeente kan via de wet ook voorrang geven aan woningzoekenden met een hoger opleidingsniveau.

De Wbmgp staat ook wel bekend als de ‘Rotterdamwet’, omdat die stad de wet sinds 2006 veelvuldig toepast. In vier Rotterdamse wijken mogen geen overlastgevers of mensen met een uitkering meer komen wonen. Voor een huurwoning in deze stadsdelen komen alleen werkenden, studenten of gepensioneerden in aanmerking. In Zaanstad geldt zo’n inkomenseis niet.