Oproep Baudet: help met waarnemen bij tellingen

Verkiezingswaarnemer

Forum voor Democratie roept mensen op het tellen van stemmen te controleren na de raadsverkiezingen in Amsterdam. „We hebben geen enkele garantie dat dit eerlijk gebeurt”, zegt partijleider Thierry Baudet maandag in een filmpje dat de partij op het internet deelde. Belangstellenden kunnen zich bij de partij opgeven als ‘verkiezingswaarnemer’.

Begin maandagavond hadden zich 42 geïnteresseerden gemeld, stond op de website van de partij. Zij worden volgens Forum verdeeld over de 394 stembureaus in Amsterdam. Maar de gemeente Amsterdam telt zelf 559 stembureaus op 400 locaties.

„Iedereen is welkom”, reageert een woordvoerder van de Kiesraad op de oproep. De Kiesraad heeft geen strikt protocol voor waarnemers. Maar „de voorzitter van het stembureau zal optreden als de orde verstoord wordt tijdens het tellen van de stemmen”.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) reageerde maandag: „Baudet wordt op zijn wenken bediend”, liet ze de NOS weten. „Ik heb vorige week al gezegd dat het tellen van stemmen openbaar gebeurt.”

Bij de afgelopen vier Kamerverkiezingen waren controleurs aanwezig van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dit is niet het geval bij gemeenteraadsverkiezingen, zegt de Kiesraad. (NRC)