Macron brengt Rutte woensdagavond bliksembezoek om te praten over Europa

De Franse president moet woensdag eerst naar de koning, en de premier moet op tijd weer weg voor de uitslagenavond. Een lang gesprek zal het dus niet worden, maar woensdagavond zullen Macron en Rutte elkaar even ontmoeten om te praten over „de actuele Europese agenda” en de „goede” verhoudingen tussen Nederland en Frankrijk.

Emmanuel Macron en Mark Rutte.
Emmanuel Macron en Mark Rutte. Foto Ian Langsdon/EPA

Wat nu, nieuwe verhoudingen? Heeft premier Rutte, de informele aanvoerder van ‘de noordelijke acht’, oftewel de landen van rustig-aan-met-Europa, het staatshoofd van de Franse Republiek besteld op zijn Torentje? Woensdagavond brengt de Franse president Macron een bliksembezoek aan Den Haag. Om te praten over „de actuele Europese agenda” en de „goede” verhoudingen tussen Nederland en Frankrijk.

Niets bijzonders, sust de Rijksvoorlichtingsdienst. Het gebeurt zo vaak dat EU-leiders elkaar voorafgaand aan een formele vergadering tussen alle lidstaten opzoeken om zaken voor te bespreken. Om dezelfde reden reisde Rutte vorig jaar af naar het Elysée in Parijs. Bij die gelegenheid nodigde hij Macron uit voor een tegenbezoek.

De ontmoeting krijgt desalniettemin een bijzondere lading omdat Rutte zich de laatste tijd zo nadrukkelijk manifesteert op het Europese speelveld. Vorige maand hield hij in Berlijn een grote Europa-toespraak, met als thema dat de EU maat dient te houden. Daarna verscheen onder auspiciën van minister Hoekstra (Financiën, CDA) een zogeheten non-paper waarin acht landen (Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Zweden en Nederland) hun gedachten uiteenzetten over de toekomstige Europese economische politiek.

Hun paper strookt niet echt met de opvattingen van Macron, die met Europa juist de grote sprong voorwaarts wil maken. Meer geld dus ook. Maar dat is nu net wat de zuinige acht niet willen. Wel willen ze de lidstaten het laatste woord geven bij de besluiten van een Europees Monetair Fonds, iets dat Macron ook wil. De nieuwe Duitse regering wil dit overlaten aan de Europese Commissie.

Heel veel tijd is er niet woensdag. Macron moet eerst nog langs de koning op paleis Noordeinde. Dat schrijft het protocol nu eenmaal voor. En Rutte? Die moet zich later op de avond nog vertonen op de uitslagenavond van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen.