Leraren ruziën met bestuur, leerlingen blijven thuis

Onderwijs In het Brabantse Geldrop konden maandag bijna 900 kinderen niet naar school. De leraren meldden zich ziek wegens een conflict.

De plaatselijke bakker heeft gebak laten bezorgen, ouders bossen bloemen. In de scholen hangen slingers. Er wordt geapplaudisseerd, gefeliciteerd, omhelsd en gezoend. „Ik kan het geen feestje noemen”, vertelt interim-basisschooldirecteur Ed Knies uitgelaten aan de telefoon, „want daarvoor is er te veel gebeurd. Maar de sfeer is fantastisch. Een ontlading na een lange periode van negativiteit en machtspolitiek.”

De bijna 900 basisschoolleerlingen van De Ganzebloem, De Regenboog en De Beneden Beekloop uit het Brabantse Geldrop konden maandag niet naar school. Bijna al hun leraren hadden zich ziek gemeld. De oorzaak: een langlopend conflict met de bestuurder van koepel Het Nut Geldrop.

Wat is er gebeurd? Een jaar geleden sturen twee directeuren een brief naar de raad van toezicht: door beleid van de bestuurder heerst er een angstcultuur, schrijven ze. Medewerkers voelen zich onveilig. Maar in plaats van actie jegens de bestuurder, worden de briefschrijvers geschorst en vervolgens ontslagen – protest van ouders en leerkrachten ten spijt.

Raad van toezicht

In juni worden twee interim-directeuren aangesteld, onder wie Knies. Ze winnen het vertrouwen van leraren en ouders, maar de rust keert niet terug. Tot ergernis van de leerkrachten blijft de raad van toezicht achter de bestuurder staan. Die stapt begin deze maand toch op vanwege de aanhoudende onrust.

Dat de raad van toezicht vervolgens een interim-bestuurder benoemt, valt niet in goede aarde bij de leraren – al helemaal niet als zij de interim-directeuren op non-actief stelt. Leraren eisen dat de benoeming wordt teruggedraaid. In een brief aan ouders schrijven ze dit weekend volgens Omroep Brabant dat hun grens is bereikt en dat steeds meer collega’s „letterlijk ziek” zijn van de situatie. „Als we niets doen en alles zomaar laten gebeuren, wordt onze vrijheid en betrokkenheid afgepakt.”

Maandag melden 63 van de 68 leraren zich ziek. Omdat honderden kinderen geen onderwijs krijgen, een uitzonderlijke situatie, neemt de onderwijsinspectie het initiatief voor een gesprek. De uitkomst: de interim-bestuurder, de raad van toezicht én de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad stappen op. En de interim-directeuren mogen terugkomen.

Machtsstrijd

„Bizar”, zegt Knies, amper een dag nadat hij heeft gehoord dat hij weer in functie is. „Ik doe al heel lang interimwerk, op allerlei plekken, maar een machtsstrijd als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Zo hard.” En moeilijk uit te leggen aan kinderen. Maar dat is toch gelukt, zegt hij, onder meer door de situatie te vergelijken met een scheiding van ruziënde ouders.

Dat het conflict zo lang kon voortduren, komt volgens hem door de aard van onderwijzers. „Zij werken vanuit hun hart. Als dit was gebeurd in een fietsenfabriek, had de betreffende persoon al lang een schop onder de bips gekregen.”

De komende tijd wordt gezocht naar een nieuwe leiding. Knies is optimistisch over de toekomst. „Een tv-serie als De Luizenmoeder suggereert een tweedeling tussen ouders en leraren, maar in dit geval is er volledige synergie.” Ook de leraren hebben vertrouwen. „Aan teambuilding hoeven we dit jaar niet meer te doen.”