Gezondheidsraad

‘Neem patiënten met chronische vermoeidheid serieus’

Foto iStock
Foto iStock

Patiënten met het chronischevermoeidheidssyndroom (ME/CVS) moeten serieuzer genomen worden door zorgverleners, medische beoordelaars en uitkeringsinstanties. Ook is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de oorzaken van deze „ernstige ziekte die gepaard gaat met substantiële functionele beperkingen”. Dat stelt de Gezondheidsraad in een maandag gepubliceerd advies. Volgens de raad zijn artsen geneigd de ziekte psychisch te duiden. Maar juist de oorzaak is onduidelijk, terwijl de gevolgen reëel zijn, zegt de raad. ME/CVS treft dertig- tot veertigduizend mensen in Nederland, voornamelijk vrouwen. ME/CVS-patiënten lijden aan vermoeidheid die niet veroorzaakt wordt door inspanning en niet afneemt door rust te nemen. (NRC)