‘Oud-president Sarkozy vast om campagnefinanciering’

Justitie onderzoekt illegale donaties aan Sarkozy’s verkiezingscampagne in 2007.

Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy wordt in Nanterre, even buiten Parijs, vastgehouden voor verhoor in een onderzoek naar de financiering van zijn campagne in 2007. Hij heeft zich dinsdagochtend zelf bij de politie gemeld en kan maximaal 48 uur in hechtenis blijven.

Dat melden justitiebronnen aan Franse media, waaronder Le Monde. Een rechter moet aan het eind van het verhoor bepalen of er genoeg bewijs is om Sarkozy formeel in staat van beschuldiging te stellen.

De webkrant Mediapart onthulde in 2013 dat een deel van de presidentscampagne van Sarkozy en de centrum-rechtse UMP in 2007 betaald zou zijn door de Libische leider Moammar Gaddafi. Het zou totaal om een bedrag van 50 miljoen euro zijn gegaan.

5 miljoen in contanten

Een Libanese tussenpersoon verklaarde eind 2016, toen Sarkozy in zijn partij opnieuw presidentskandidaat was, dat hij tien jaar eerder 5 miljoen in contanten van de Libische hoofdstad Tripoli naar Parijs had gebracht. Hij zou het geld hebben overgedragen aan Claude Guéant, destijds Sarkozy’s rechterhand en later minister van Binnenlandse Zaken.

Sarkozy heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar een voormalige vertrouweling van Gaddafi, Bechir Saleh, bevestigde het verhaal vorig jaar in Le Monde. Ook zou uit aantekeningen van de voormalige minister van Olie van Libië, Choukri Ghanem, volgens Justitie blijken dat rechtstreekse betalingen aan Sarkozy zijn gedaan. Ghanem kwam in 2012 om het leven, Saleh werd recent beschoten in Zuid-Afrika.

Sarkozy werd in 2007 president. Vijf jaar later slaagde hij er tegenover François Hollande niet in om herkozen te worden. In 2016 probeerde Sarkozy een comeback te maken, maar dat mislukte: hij liet de UMP omdopen in Les Républicains, maar werd slechts derde in een voorverkiezing. Sarkozy besloot daarna de politiek definitief vaarwel te zeggen. Hij verdient zijn geld nu vooral met het geven van duurbetaalde lezingen.