Chipfabrikant

Topman NXP verdiende al half miljard dollar aan overname

Rick Clemmer, bestuursvoorzitter van chipfabrikant NXP Semiconductors uit Eindhoven, heeft voorafgaand aan de voorgenomen overname van NXP door het Amerikaanse Qualcomm een half miljard dollar verdiend aan de gestegen beurskoers van NXP. In oktober 2017 verkocht Clemmer zijn optierechten en aandelen ter waarde van 448 miljoen dollar (363 miljoen euro). Dat meldt beleggersplatform IEX. Eind 2016 ontstond politieke ophef over het enorme bedrag dat Clemmer zou verdienen aan de overname. NXP, afgesplitst van Philips, ontvangt overheidssubsidie. De overname is nog niet rond, aandeelhouders van NXP vinden het bod van Qualcomm vooralsnog te laag. In de VS verbood president Trump vorige week de overname van Qualcomm door branchegenoot Broadcom uit Singapore. (NRC)