In beeld

Campagne voeren voor gemeente én referendum

Amper een jaar na de Tweede Kamerverkiezingen mag Nederland woensdag opnieuw naar de stembus. In 335 worden verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad en in het gehele land mogen kiezers zich een raadgevend referendum uitspreken over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV).

Hoewel het om lokale verkiezingen gaat, wordt de campagne gedomineerd door landelijke politici. In Gouda probeert minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66, donkergroene jas) kiezers te winnen.
Foto Bas Czerwinski/ANP
Na zijn veroordeling voor corruptie was voormalig Kamerlid en senator Jos van Rey niet langer welkom bij de VVD. Samen met elf raadsleden uit Roermond richtte de Limburger de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) op, waarvoor hij hier flyert.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
In de kleine Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop doet de PvdA niet langer mee als partij. Oud-leden nemen nu deel aan de verkiezingen onder de vlag van Natuurlijk Nieuwkoop. Berry Dors, hier op de foto, is nummer twee op de lijst en heeft zijn camper omgebouwd tot campagnebus.
Foto Daniel Niessen
Vier jaar geleden deed de PVV mee in slechts twee gemeenten, dit jaar zijn dat er dertig. Hier voert partijvoorzitter Geert Wilders campagne in Spijkenisse, dat tot de gemeente Nissewaard behoort.
Foto Robin Utrecht/ANP
Jarenlang was het vanzelfsprekend dat de SP als grootste uit de bus kwam in Oss. Aan die heerschappij kwam bij de verkiezingen in 2014 een einde. De nieuwe partijleider Lilian Marijnissen moet de partij weer nieuw elan geven
Foto Lex van Lieshout
Vier jaar geleden was D66 in veel steden nog een van de grote winnaars, maar dit keer moet lijsttrekker Alexander Pechtold (tweede van rechts) voorzichtig rekening gaan houden met een verkiezingsnederlaag.
Foto Jasper Juinen/ANP
In Rotterdam is Leefbaar al sinds de oprichting in 2001 een speler van formaat: in 2006, 2010 én 2014 behaalde de partij veertien van de 45 zetels. De afgelopen jaren maakte Leefbaar ook deel uit van het college.
Foto Koen van Weel/ANP
Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie deelt flyers uit voor een Amsterdams café in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Forum doet dit jaar alleen in Amsterdam mee.
Foto Robin Utrecht/ANP
Premier Mark Rutte deinst er niet voor terug gevallen partijleden in te zetten voor zijn verkiezingcampagne. Oud-minister Ivo Opstelten ging eerder bijvoorbeeld langs op een bingoavond in een gemeentehuis. Hieronder staat Rutte (links) op de foto met Fred Teeven, die na de bonnetjesaffaire opstapte als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en nu chauffeur is van de campagnebus van de VVD.
Foto Remko de Waal
In Amsterdam voert Annabel Nanninga de kieslijst van Forum voor Democratie aan. Hier deelt ze flyers uit met Kamerlid Theo Hiddema (rechts) en partijleider Thierry Baudet.
Foto Robin Utrecht/ANP
Voor de gemeenteraadsverkiezingen word er druk campagne gevoerd in de Bijlmer. Onder meer de ChristenUnie, Bij1 en Denk proberen de nog zwevende kiezer te overtuigen.
Foto Tammy van Nerum
Ondanks de recente ophef rond zijn persoon is wethouder Jo Palmen (midden) opnieuw lijsttrekker voor zijn partij Burger Belangen in Brunssum. Palmen werd in een integriteitsonderzoek eerder bestempeld als een "groot risico" voor het bestuur van de gemeente.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
Minister-president Mark Rutte gaat met kiezers op de foto op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam.
Foto Remko de Waal/ANP
Nadat was gebleken dat op de kieslijst van de PVV voor hem geen plaats meer was, richtte Richard de Mos in 2013 een eigen partij op. Met Groep de Mos behaalde hij vier jaar geleden drie zetels in de Haagse gemeenteraad.
Foto Joris van Gennip