Cambridge Analytica

‘Databedrijf biedt chantage voor politieke campagnes aan’

Het omstreden databedrijf Cambridge Analytica, dat onder meer betrokken was bij de verkiezingscampagne van Donald Trump en de Brexit-campagne, biedt chantagetactieken aan om politieke tegenstanders uit te schakelen. Dat blijkt uit een undercoveronderzoek van het Britse Channel 4 News. Een verslaggever deed zich voor als een potentiële klant en filmde stiekem vergaderingen met medewerkers van het databedrijf. Op de beelden is te zien hoe oprichter Alexander Nix van Cambridge Analytica voorstelt om Oekraïense prostituees in te schakelen of steekpenningen aan te bieden aan een politieke tegenstander. Dat zou dan gefilmd worden om zo compromitterend materiaal te verzamelen. (NRC)

Wie is wie in het schandaal? Pagina 4-5