Bijna een kwart van de inwoners van Oost-Ghouta geëvacueerd

Het Russische leger meldt dat bijna 80.000 burgers het gebied hebben verlaten.

In Oost-Ghouta zijn al duizend mensen omgekomen.
In Oost-Ghouta zijn al duizend mensen omgekomen. Foto Mohammed Badra/EPA

Bijna een kwart van de bevolking van de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta is geëvacueerd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichten van het Russische leger. 80.000 van de 400.000 inwoners hebben het gebied nu verlaten.

Bij bombardementen in Oost-Ghouta zijn dinsdag zeventien doden gevallen, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het zou gaan om vijftien kinderen en twee vrouwen die in een kelder van een school schuilden. Er raakten vijftig mensen gewond. Het Syrische leger heeft nog niet gereageerd, maar eerder werd toegezegd dat alleen militaire doelen gebombardeerd zouden worden.

1.500 doden

Sinds het begin van de bombardementen op Oost-Ghouta door het Syrische en het Russische leger zijn er al 1.500 mensen omgekomen in de regio. Ondanks verschillende oproepen van de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren gingen de gevechten in het gebied door. Door de bombardementen kunnen hulpdiensten het gebied niet bereiken, waardoor er een groot tekort aan voedsel en medicijnen is.

Lees ook: Pas als Oost-Ghouta valt, komt er misschien hulp

Het Syrische regeringsleger heeft de enclave in verschillende delen gesplitst, waardoor de rebellengroepen van elkaar gescheiden werden. De val van de Oost-Ghouta, sinds 2013 in handen van de rebellen, is onvermijdelijk, zo zei NRC-correspondent Gert van Langendonck al eerder.