Bedrijf Harvey Weinstein vraagt uitstel van betaling aan

Na de #MeToo-onthullingen ging het bedrijf van Harvey Weinstein snel ten onder. Alle zwijgcontracten zijn ook opgeheven.

Harvey Weinstein op een première in 2017.
Harvey Weinstein op een première in 2017. Foto Chris Pizzello/AP

The Weinstein Company, medeopgericht door Harvey Weinstein, heeft maandagavond surseance aangevraagd, zo meldt persbureau AP. Weinsteins bedrijf kwam in een neerwaartse spiraal na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een private equitybedrijf heeft toegezegd het filmbedrijf te kopen.

Lees ook: Iedereen fluisterde over Weinstein, maar niemand sprak.

Zwijgcontracten opgeheven

Ook heeft het bedrijf alle zwijgcontracten opgeheven. Eric Schneiderman, de openbaar aanklager van de staat New York, noemt het opschorten vande zogeheten non-disclosure agreements een omslag: “Eindelijk zullen gemuilkorfde stemmen gehoord worden.”

Twitter avatar AGSchneiderman Eric Schneiderman The Weinstein Company’s agreement to release victims of and witnesses to sexual misconduct from NDAs will finally allow voices that have too long been muzzled to be heard—something my office has sought from the start. My statement: https://t.co/sfkzkYJ5xz https://t.co/gmxGmPDX8d

Harvey Weinstein is door zo’n tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag waaronder aanranding en verkrachting. Hij zou de zwijgcontracten gebruiken om te voorkomen dat zijn slachtoffers zouden praten. Daar komt per direct een einde aan: “Niemand moet bang zijn om zich uit te spreken of tot zwijgen gedwongen worden”, verklaart het bedrijf aan AP.

The Weinstein Company wordt verkocht onder een zogenoemde stalking horse agreement. Het private equitybedrijf Lantern Captial Partners brengt het eerste bod uit. Daarna kunnen andere bedrijven meebieden. Dit vergroot de opbrengst van de verkoop van het bedrijf. Meerdere bedrijven hebben interesse getoond in de filmbibliotheek van The Weinstein Company, waaronder films van regisseurs als Quentin Tarantino.

Al langer op de markt

The Weinstein Company was al maanden op zoek naar een investeerder. Een eerdere verkoop ging op het laatste moment niet door. The Weinstein Company werd aangeklaagd omdat het medewerkers onvoldoende beschermd werden tegen seksuele intimidatie. Ook had het bedrijf meer schulden dan aanvankelijk was opgegeven.

Het uitstel van betaling beschermt het bedrijf tijdelijk tegen civiele zaken. De rechtszaken van het Amerikaanse Openbare Ministerie tegen Harvey Weinstein, zijn broer Bob Weinstein en hun bedrijf gaan gewoon door.

Het ging al langer niet goed met The Weinstein Company, meldt AP. Na kaskrakers als The Artist en The King’s Speech droogde het succes op. In 2016 werden al vijftig werknemers ontslagen.

    • Rik Wassens