Recensie

Recensie Film

Acteurs redden déjà-vu-komedie

Actiekomedie Van achtervolgingsslapstick tot een ex-huursoldaat met ambities om de wereld te verbeteren: door een pover script komt in ‘The Gringo’ van alles voorbij. Toch valt er veel te lachen.

Amanda Seyfried en David Oyelowo in ‘The Gringo’.
Amanda Seyfried en David Oyelowo in ‘The Gringo’.

Smakelijk acteerwerk maakt veel goed, bewijst The Gringo. In de actiekomedie ontdekt goedzak Harold Soyinka tijdens een zakentrip naar Mexico dat zowel zijn bazen Richard (Joel Edgerton) en Elaine (Charlize Theron) als zijn echtgenote hem bedriegen.

Harold (David Oyelowo) beslist daarop zijn eigen ontvoering in scène te zetten. De eerste en enige balorige daad van deze brave Nigeriaanse immigrant eindigt in warrige achtervolgingsslapstick; hij wordt niet alleen achternagezeten door de ex-huursoldaat met wereldverbeterambities die Richard heeft ingehuurd, maar ook door een drugsbaas die aast op de cannabispillen die zijn bazen illegaal produceren en twee Mexicaanse broers die geld ruiken.

Dat zijn al behoorlijk wat nevenpersonages, maar de makers van The Gringo beslisten om er nog talloze figuren bij te halen waarvan volstrekt onduidelijk is wat ze toevoegen – behalve dat ze Harold van de ene Mexicaanse locatie naar de andere helpen. Qua originaliteit blinkt de komedie niet uit; koelbloedige moordenaars die graag mijmeren over levensvragen en populaire cultuur dragen bij aan een stevig déjà-vu-gehalte.

Lees ook een interview met hoofdrolspeler David Oyelowo: ‘Probleem is niet racisme, maar blinde vlekken’

Maar voor wie zich over het povere script heenzet valt er veel te lachen. Acteurs als Theron en Oyelowo, vooral bekend van meer serieuze rollen, halen alles uit de kast. Zo zet Theron een heerlijke over the top femme fatale neer die discussies wint door haar boezem in het gezicht van gesprekspartners te duwen en er een paar verwijzingen naar geslachtsdelen achteraan te gooien. Oyelowo serveert Harolds naïviteit dan weer met zoveel overtuiging – inclusief aandoenlijke vreugdedansjes – dat het moeilijk is geen glimlach op het gezicht te krijgen.