Zo werkt het ‘lokale sufferdje’ van Almere

In Almere – met meer dan 200.000 inwoners de achtste stad van Nederland – is geen dagblad meer actief. Er is slechts één huis-aan-huisblad, Almere Deze Week. Redacteur Robert Mienstra: „Lokaal sufferdje is voor ons een geuzennaam.”

Robert Mienstra (links) en Marcel Beijer van Almere Deze Week aan het werk in de raadszaal van Almere.
Robert Mienstra (links) en Marcel Beijer van Almere Deze Week aan het werk in de raadszaal van Almere. Foto: Bart Buijs, Prospero

Robert Mienstra is journalist bij de lokale krant Almere Deze Week. Samen met zijn collega Marcel Beijer is hij wekelijks in de gemeenteraad van Almere te vinden.

Op verzoek van NRC beschrijft Mienstra hoe hij elke week een nieuwswaardige krant in elkaar probeert te zetten met een kleine redactie.

„We werken met een redactie van drie parttimers en een fulltimer. Dat is buffelen in de achtste stad van Nederland. Ik hoef me maar te bukken en ik kan het nieuws oprapen. Het is altijd keuzes maken. De krant zet zwaar in op de politiek. Lokaal sufferdje is daarom voor ons een geuzennaam. Elke donderdagavond zijn Marcel en ik bij de raadsvergadering. Wekelijks schrijven we er vijf eigen artikelen over.

„Regelmatig hebben we interviews met politici en de wethouders. Onlangs zei een CDA’er in de raad dat ‘de journalisten er ook zijn om de politici te irriteren’. Als we dat doen is vaak het stadhuis te klein. Dan worden we weer een PvdA-krantje genoemd en de week daarop een PVV-krantje. Ach ja, iedere politicus wil zijn eigen gelijk in de krant lezen. Maar daar stoor ik me niet aan.

„De forse batterij communicatie-adviseurs van de gemeente doet haar werk naar behoren. Soms wringt het. Ik interviewde een wethouder, nam het gesprek op en citeerde letterlijk. Ik liet het interview op feiten nalezen. Een beleidsadviseur herschreef bijna alles. Ik heb toen niet gepubliceerd. Dan maar geen podium voor die wethouder. Voorlichters willen soms van een interview een advertorial maken. En dat vind ik nou net niet hun taak.

„De PVV – de grootste partij in Almere – riep de Floriade 2022 uit tot haar verkiezingsthema. Die partij wil met de wereldtuinbouwtentoonstelling stoppen, net als de SP en wat splinterpartijen. De coalitie is juist enthousiast. Als we nu een stuk vanuit de Floriade schrijven worden we een pro-Floriadekrant genoemd en als we er een kritisch stuk over schrijven, worden we een anti-Floriadekrant genoemd. De krant ligt onder een vergrootglas.

„In oktober 2017 organiseerden we als krant al het eerste verkiezingsdebat in de theaterzaal van de bibliotheek. In februari hadden we een bomvol politiek debat over de zorg en 17 maart het grote slotdebat. Marcel en ik leidden die debatten. Dat is ook de taak van een lokale krant. Niet alleen stukkies tikken, maar ook de discussie in de stad op gang brengen.

„De landelijke media zijn hier vaak en raadplegen ook onze redactie. De NRC heeft de lokale PVV lang gevolgd en was daartoe ook vaak in de raadsvergaderingen. De Volkskrant schreef een reportage over ons zorgdebat. Omroepen bellen ons. Dat vind ik voor een lokale krant bijzonder. Dan denk ik ‘we doen er echt toe’.”