Werkgevers tegen lager loon gehandicapten

Participatiewet Gehandicapten mogen minder dan minimumloon verdienen, wil het kabinet. Gemeenten waren al tegen, werkgevers nu ook.

iStock

Werkgevers die gehandicapten in dienst hebben, zijn in meerderheid tegen het plan van het kabinet-Rutte III om deze werknemers minder te betalen dan het minimumloon. Ruim 70 procent vindt die verandering ‘onwenselijk’.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid Cedris, die deze dinsdag wordt gepubliceerd. Werkgevers vrezen onder meer dat gehandicapten hun motivatie verliezen omdat ze niet meer als ‘volwaardig werknemer’ worden gezien. Eerder al spraken gemeenten zich uit tegen de plannen van het kabinet.

Gehandicapten die via de Participatiewet bij een reguliere werkgever werken, krijgen nu nog een volwaardig loon. De gemeente geeft de werkgever een subsidie ter compensatie van hun lagere productiviteit.

Lees ook: Werkgever wil zijn gehandicapte personeel ‘normaal’ behandelen

Straks hoeven werkgevers hun gehandicapte werknemers alleen nog te betalen voor de productiviteit die ze leveren – vastgesteld door een deskundige. Daarnaast krijgen ze een loonaanvulling uit de bijstand. Ze bouwen geen pensioen meer op.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de loonaanvulling wordt. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) heeft toegezegd dat niemand onder bijstandsniveau zal zakken. Maar omdat ze met haar plannen 500 miljoen euro wil besparen, verwachten betrokkenen dat het inkomen van werkende gehandicapten er fors op achteruit zal gaan.

De vrijgekomen 500 miljoen wil het kabinet gebruiken voor extra ‘beschutte werkplekken’ voor gehandicapten die niet in staat zijn bij een normaal bedrijf te werken.