Uber schort testen zelfrijdende auto op na dodelijk ongeluk

Het is zover bekend voor het eerst dat een voetganger om het leven komt bij een ongeluk met een zelfrijdende auto. Uber heeft alle testen met de technologie opgeschort.
Foto Angelo Merendino/AFP

Na een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto in de Amerikaanse staat Arizona heeft Uber alle testen met de technologie opgeschort. Dat heeft het techbedrijf maandag bekendgemaakt, schrijft AP.

Een vrouw werd in de nacht van zondag op maandag in de stad Tempe aangereden door de zelfrijdende auto toen ze de straat overstak, meldt de lokale politie. Er zat wel iemand achter het stuur, maar de auto stond op autonome stand. De vrouw maakte niet gebruik van een voetgangersoversteekplaats. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze aan haar verwondingen overleed. Zover bekend is het voor het eerst dat een voetganger om het leven komt bij een ongeluk met een zelfrijdende auto.

Naast de politie kijkt ook de vervoersveiligheidsraad van de Amerikaanse overheid NTSB naar de zaak. Uber, dat groot werd met een taxi-app en nu ook werkt aan autotechnologie, heeft zijn medeleven geuit aan de nabestaanden en zegt „volledig mee te werken” met het onderzoek naar het ongeluk.

Twitter avatar Uber_Comms Uber Comms Our hearts go out to the victim’s family. We’re fully cooperating with @TempePolice and local authorities as they investigate this incident.

Vrouw moeilijk te ontwijken

Een woordvoerder van de politie van Tempe zei tegen de San Francisco Chronicle dat aan de hand van de video’s te zien is dat de vrouw plotseling de weg op stapte vanuit het donker. Aan de hand van de beelden sprak de woordvoerder het vermoeden uit dat Uber niet de schuld zal krijgen van het ongeluk.

„Het is erg duidelijk dat het moeilijk zou zijn geweest om een ongeluk te voorkomen, zowel voor een zelfrijdende auto als voor een bestuurder.”

Testen in Canada en Verenigde Staten

De verschillende testprogramma’s met de technologie zijn zowel in de Verenigde Staten als Canada stilgelegd. De testen werden gedaan in Phoenix, Pittsburgh, San Francisco en Toronto. Meerdere andere bedrijven, waaronder Tesla, werken ook aan technologie voor een zelfrijdende auto.

Lees meer over de ontwikkeling van de technologie: Zelfrijdende auto’s worden spannend voor TomTom

Hoewel er wel eerder ongelukken zijn geweest met zelfrijdende auto’s, is daar nog nooit een voetganger bij omgekomen. Wel kwam in 2016 een Tesla-bestuurder om het leven die de autopiloot had ingeschakeld. De NTSB concludeerde dat het ongeluk gedeeltelijk te wijten was aan de technologie in het voertuig.