Stevig mandaat voor Poetin, fraude gemeld

Russische presidentsverkiezingen De herkozen president krijgt ruim driekwart van de stemmen, een record. De oppositie is beknot.

De Russische president Poetin spreekt zijn aanhangers toe tijdens een bijeenkomst bij het Kremlin.
De Russische president Poetin spreekt zijn aanhangers toe tijdens een bijeenkomst bij het Kremlin. Foto Alexander Zemlianichenko/AP

De Russische president Vladimir Poetin is zondag met een overweldigende meerderheid herkozen. Poetin kreeg 76,67 procent van de stemmen, zo maakte de Centrale Kiescommissie vanmorgen bekend op basis van ruim 99 procent van de getelde stemmen. De uitslag is een record voor de 65-jarige president.

De andere kandidaten konden in de verste verte niet tippen aan Poetin. De nummer twee, de communist Pavel Groedinin, haalde 11,79 procent. De ultranationalist Vladimir Zjirinovski kwam uit op 5,66 procent. De liberale kandidate Ksenia Sobtsjak bleef steken op 1,67 procent.

Poetins monsterzege werd geschraagd door een hoge opkomst; 67,47 procent. De woordvoerder van Poetins verkiezingsstaf sprak van een „ongelofelijke overwinning”.

Lees ook: Poetin: een van de populairste én meest gehate wereldleiders

In de afgelopen jaren is de belangstelling voor de – volkomen voorspelbare – verkiezingen afgenomen. Ook dit maal stond van tevoren vast Poetin de overwinning niet kon ontgaan. Daarmee liep de zittende president het risico dat de uitslag (relatief) tegen zou kunnen vallen – terwijl het Kremlin juist een sterk mandaat wilde voor Poetins vierde termijn.

De Russische regering had daarom alles op alles gezet om zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. Golos, de organisatie die streeft naar eerlijke verkiezingen in Rusland, maakte melding van lijsten waarop werd bijgehouden of burgers hadden gestemd, wat duidt op dwang.

Over het hele land waren er meldingen van fraude. Op internet verschenen beelden van camera’s in stembureaus waarop te zien was hoe leden van kiescommissies stembiljetten in de stembus propten.

Op de vraag van een journalist of hij zich in 2030 opnieuw kandidaat zou stellen – hij mag in 2024 onder de huidige wetgeving niet meedoen – reageerde Poetin (nu 65) met een glimlach. „Wat denkt u, dat ik hier tot mijn honderdste zal blijven zitten? Nee.

Lees ook: In het Russische Kazan weten ze precies hoe stembusfraude werkt