Ruslandonderzoek Trump

Vete tussen Trump en recherchedienst escaleert na ontslag FBI-man McCabe

De vete tussen de Amerikaanse president Trump en de geheime- en politiediensten escaleerde dit weekend verder. Vrijdag werd de voormalig onderdirecteur van de FBI, Andrew McCabe ontslagen. Na diens weerwoord dat het ontslag politiek gemotiveerd was, betichtte Trump in een serie furieuze tweets de voormalige FBI-top van leugens. Trump beschuldigde ook speciaal aanklager Robert Mueller, die Trumps Ruslandconnecties onderzoekt, van partijdigheid en schreef dat diens onderzoek onterecht en oneerlijk is.

Als grond voor McCabes ontslag voerde justitie aan dat hij lekken van informatie aan de pers zou hebben toegestaan. McCabe gaf een verklaring uit waarin hij zei dat zijn ontslag deel uitmaakt van een lastercampagne van de president tegen de FBI en speciaal aanklager Mueller. Alarmerender voor Trump was dat McCabe volgens Amerikaanse media aantekeningen van zijn gesprekken met hem ter hand stelde aan Mueller.

Trump trok hierop via Twitter van leer tegen McCabe en diens voormalige baas James Comey, die Trump dit voorjaar ontsloeg. De president zei niet te geloven in het bestaan van McCabes en Comeys aantekeningen. Ook beweerde Trump – ten onrechte – dat Muellers team geheel uit Democraten bestaat.

Volgens Amerikaanse media zouden McCabes aantekeningen de lezing van voormalig FBI-directeur Comey bevestigen, die na zijn ontslag in het Congres getuigde dat Trump hem vroeg onderzoek naar zijn voormalig nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te laten varen. Mueller onderzoekt of dit belemmering van de rechtsgang was, een mogelijke grond voor een afzettingsprocedure.

Democraten en enige vooraanstaande Republikeinen, zoals Lindsey Graham en John McCain, waarschuwden Trump dat ontslag van Mueller, in de woorden van Graham ‘het begin van het einde’ van Trumps presidentschap zou betekenen.

    • Maartje Somers
    • Christiaan Paauwe