Ruslandonderzoek Trump

Vete tussen Trump en politiedienst escaleert na ontslag FBI-man McCabe

De vete tussen de Amerikaanse president Trump en de geheime en politiediensten escaleerde dit weekend verder. Vrijdag werd de voormalig onderdirecteur van de FBI, Andrew McCabe ontslagen. Na diens weerwoord betichtte Trump in een serie furieuze tweets de voormalige FBI-top van leugens. Trump beschuldigde ook speciaal aanklager Robert Mueller, die Trumps Ruslandconnecties onderzoekt, van partijdigheid en schreef dat het Ruslandonderzoek onterecht en oneerlijk is.

McCabe gaf een verklaring uit waarin hij zei dat zijn ontslag deel uitmaakt van een lastercampagne van de president tegen de FBI en speciaal aanklager Mueller. Alarmerender voor Trump was dat McCabe volgens Amerikaanse media aantekeningen van zijn gesprekken met hem ter hand stelde aan Mueller.

Trump trok hierop via Twitter van leer tegen McCabe en diens voormalige baas James Comey, die Trump dit voorjaar ontsloeg. De president zei niet te geloven in het bestaan van McCabes en Comeys aantekeningen. Ook beweerde Trump dat Muellers team uit Democraten bestaat – wat niet klopt.

Volgens Amerikaanse media zouden McCabes aantekeningen de lezing van voormalig FBI-directeur James Comey bevestigen, die na zijn ontslag in het Congres getuigde dat Trump hem vroeg onderzoek naar de Ruslandconnecties van zijn voormalig nationale veiligheidsadviseur Flynn te laten varen. Mueller onderzoekt of dit belemmering van de rechtsgang was, mogelijke grond voor een afzettingsprocedure.

Als grond voor McCabes ontslag voerde justitie aan dat hij de federale recherche zou hebben misleid en lekken van informatie aan de pers zou hebben toegestaan. Het ontslag vond plaats ruim een dag voor McCabes pensioen, wat kan betekenen dat hij daarvan delen misloopt. Comey, van wie volgende maand een boek over de verwikkelingen uitkomt, twitterde: „Mr. President, het Amerikaanse volk zal spoedig mijn verhaal horen.”