Rohingya-crisis

Suu Kyi vraagt buurlanden om hulp oplossing Rohingya

De Birmese leider Aung San Suu Kyi wil hulp in de „grote en langdurige” Rohingya-crisis. Dit gaf ze achter gesloten deuren aan tijdens een Australisch-Aziatisch overleg in Sydney dit weekend, vertelde de Australische premier Malcolm Turnbull zondag na afloop van de bijeenkomst.

Suu Kyi spreekt zich zelden publiekelijk uit over de Rohingya-crisis. Haar verzoek viel in goede aarde bij de aanwezige collega-leiders van het Zuidoost-Aziatische samenwerkingsverband Asean. Zo gaf de Maleisische premier Najib Razak aan dat de crisis inmiddels een internationale zorg is geworden. „Deze crisis vormt een bedreiging voor de stabiliteit in de hele regio.” Waar geen uitzicht is op een verbeterde situatie ligt radicalisering op de loer en „IS en afgeleide groepen staan klaar om strijders te werven”, zei hij.

Afgesproken is dat de landen gaan samenwerken op het gebied van veiligheid: er wordt informatie uitgewisseld over radicalisering en over terugkeerders uit IS-gebieden. Turnbull: „Niemand kan zeggen ver van terrorisme te zijn, en niemand kan het in zijn eentje oplossen.”

Sinds augustus zijn bijna 700.000 Rohingya naar kampen in Bangladesh gevlucht. De vrees is dat in april, wanneer de moesson-periode begint, de kampen zullen overstromen, dan wel weggespoeld worden door de regen. (NRC)