PvdA-kandidaat in Emmen uitgemaakt voor ‘zwarte aap’

Een kandidaat-raadslid van de PvdA met een Somalische achtergrond is zaterdag gestopt met campagnevoeren nadat ze met discriminerende teksten beledigd was in het centrum van Emmen. Volgens het Dagblad van het Noorden werd Ugbaad Kilincci onder meer uitgescholden voor „zwarte aap” en „kopvoddenmongool”, en werd haar gezegd dat ze „op moest donderen” naar Afrika.

Kilincci migreerde toen ze een jaar oud was van Somalië naar Nederland. De politicus heeft een donkere huidskleur en draagt een hoofddoek. Dit jaar staat ze voor het eerst op de PvdA-lijst in Emmen, op plek twaalf.

De politicus zegt naar huis te zijn gegaan vanwege de beledigingen. „Ik ben steeds vriendelijk gebleven, zei tegen deze mensen dat ik het niet met hen eens was en wenste ze vervolgens nog een fijne dag. Maar op een gegeven moment schoten woorden mij tekort en ben ik naar huis gegaan”, reageert Kilincci in de krant.

Partijleider Lodewijk Asscher schrijft op Twitter „woedend” te zijn over het incident. „Kopvoddenmongool. Tegen iemand die zich voor jouw gemeente wil inzetten”, schrijft hij.

PvdA-wethouder Bouke Arends, die samen met Kilincci campagne voerde, heeft de beledigingen niet meegemaakt, maar zag hoe ze tranen in haar ogen kreeg. „Het is ongelooflijk dat het zover is gekomen in ons land, in onze gemeente.” Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen noemt de racistische beledigingen „dieptriest”.