Projectie

CBS: Nederlanders steeds ouder en langer gezond

De levensverwachting van Nederlanders neemt toe en ouderen leven langer zonder lichamelijke beperkingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Een man die in 2040 60 jaar is, heeft gemiddeld nog 26 jaar te leven. Voor 60-jarige vrouwen ligt het op bijna 29 jaar. In vergelijking met de huidige zestigers komt dit neer op een gemiddelde stijging van de resterende levensverwachting met ongeveer drie jaar. Het CBS gaat in zijn projectie uit van een verbetering van de gezondheid van de bevolking. Het verwachte aantal jaren zonder (beperkte of ernstige) lichamelijke beperkingen neemt toe. Mannen die in 2040 zestig jaar zijn, zouden gemiddeld op hun 81ste last van beperkingen krijgen, vrouwen iets eerder, op hun 80ste. Het gaat dan om een slechter gehoor, afnemend gezichtsvermogen, en moeite met bewegen. Vrouwen hebben, ook doordat ze langer leven, dus jaren langer last van beperkingen. De project betreft gemiddelden; eén op de vijf vrouwen en één op de zeven mannen ervaart nu al op 60-jarige leeftijd beperkingen, schrijft het CBS. Afhankelijk van de sociaal-economische stratus bestaan flinke verschillen tussen mensen. Hoogopgeleide 60-jarigen blijven gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen en leven gemiddeld drie jaar langer dan laagopgeleide leeftijdgenoten. (NRC)