CBS: Nederlanders steeds ouder en langer gezond

Mannen die in 2040 zestig zijn, hebben dan gemiddeld nog 26 jaar te leven. Voor zestigjarige vrouwen ligt de prognose op bijna 29 jaar. Dat blijkt uit een projectie van een CBS.

Sportieve senioren nemen in september 2017 deel aan de rollatorloop in het Oympisch Stadion.
Sportieve senioren nemen in september 2017 deel aan de rollatorloop in het Oympisch Stadion. Foto Koen van Weel/ ANP

De levensverwachting van Nederlanders neemt verder toe en ouderen leven gemiddeld langer zonder lichamelijke beperkingen. Dat blijkt uit een projectie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de gezonde levensverwachting. Een man die in 2040 zestig is, heeft gemiddeld nog 26 jaar te leven. Voor zestigjarige vrouwen ligt het op bijna 29 jaar.

Dat betekent een gemiddelde stijging van de resterende levensverwachting van ongeveer drie jaar in vergelijking met de mensen die nu zestig jaar zijn. Het CBS gaat in de projectie uit van steeds verder teruglopende sterftecijfers en verbetering van de gezondheid van de bevolking.

Hoogopgeleiden hebben veel later last van beperkingen

Ook het verwachte aantal jaren zonder beperkte of ernstige lichamelijke beperkingen neemt toe. Mannen die in 2040 zestig jaar zijn, zouden gemiddeld op 81ste levensjaar beperkingen ondervinden. Bij vrouwen beginnen de beperkingen gemiddeld een jaar eerder. Zij krijgen gemiddeld eerder dan mannen last van hun gehoor, afnemend gezichtsvermogen en hebben moeite met bewegen. Daarnaast leven vrouwen langer waardoor ze ook langer in hun leven last hebben van deze fysieke ongemakken.

Deze prognose geldt niet voor alle ouderen. Eén op de vijf vrouwen en één op de zeven mannen ervaart nu op hun zestigste al beperkingen, schrijft het CBS. Er zijn grote verschillen tussen sociaaleconomische groepen. Hoogopgeleide zestigjaren blijven gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan hun laagopgeleide leeftijdsgenoten. Ze leven gemiddeld drie jaar langer.

De voorspelling van het CBS is gebaseerd op een prognose van de levensverwachting en een enquête onder ouderen waarin ze gevraagd werd over fysieke beperkingen en hun gezondheidstoestand.