Multiversum theorie

Ook in zijn laatste publicatie is Hawking kritisch

Foto Niklas Halle’n/AFP

Al snel na zijn dood, vorige week, haalt de Britse theoretisch fysicus Stephen Hawking opnieuw het nieuws. Deze maand nog legde hij de laatste hand aan een nieuw wetenschappelijk artikel over het bestaan van meerdere universums. Een eerste versie van het artikel, dat op een nieuwe manier het einde van ons universum beschrijft, verscheen vorig jaar al op de preprintserver arXiv. Hawking schreef het samen met zijn Belgische collega Thomas Hertog. Volgens diverse Engelse kranten ligt het artikel, getiteld A Smooth Exit from Eternal Inflation? nu ter beoordeling bij het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.

Hawking en Hertog leggen uit hoe de theorie die nu gebruikt wordt om de uitdijing van het universum te beschrijven faalt als er gekeken wordt naar de mogelijkheid dat ons heelal ééuwig blijft uitdijen, zoals ook nu wordt aangenomen.

Een eerste blik op het nieuwe artikel geeft de indruk dat Hawking en Hertog hiermee proberen te bewijzen dat er bij de oerknal niet één en ook niet veel universums tegelijk ontstonden, maar enkele. Dat gaat in tegen een eerdere theorie van Hawking dat er tijdens de oerknal juist veel universums (multiversum theorie) waren ontstaan. Het artikel toont dus in ieder geval dat Hawking tot het einde toe bereid was om zijn eigen overtuigingen kritisch te bekijken.

    • Dorine Schenk