Kunsthandelaren doen goede zaken op Tefaf

Kunstmarkt Tefaf wilde dit jaar meer nadruk leggen op de verkoop. In de klasse tot 10 miljoen euro werd er goed verkocht. Onder andere twee werken van Van Gogh.

Vincent van Gogh, Seringen, 1887. (olieverf op doek, 27,3×35,3 cm). Door Hammer Galleries uit New York verkocht aan een privé-verzamelaar. De vraagprijs was 9,5 miljoen dollar.
Vincent van Gogh, Seringen, 1887. (olieverf op doek, 27,3×35,3 cm). Door Hammer Galleries uit New York verkocht aan een privé-verzamelaar. De vraagprijs was 9,5 miljoen dollar.

Dat het goed gaat met de kunstmarkt blijkt uit de verkopen op Tefaf. De 31ste editie van de kunst- en antiekbeurs in Maastricht is zondag afgesloten met een reeks aan miljoenenverkopen.

Supertopstukken in de categorie vanaf 25 miljoen euro werden in Maastricht niet aangeboden. Voor die kunstwerken zijn grote veilinghuizen het platform. Maar in de prijsklasse tot 10 miljoen euro deden de 250 handelaren in Maastricht goede zaken.

Twee kleine schilderijtjes van Vincent van Gogh wisselden in het MECC-gebouw van eigenaar. Kunsthandel Ivo Bouwman uit Den Haag verkocht een vroeg stadsgezicht (vraagprijs iets boven het miljoen), en bij het New Yorkse Hammer kocht een privé-verzamelaar het bloemstilleven Seringen. Met een vraagprijs van 9,5 miljoen dollar was dat een van de duurste kunstwerken van de beurs.

Twitter avatar adadewit Ada de Wit Another spectacular piece #GalerieJKugel @TEFAF #Maastricht: the #Bulgari #clock. #ivory #Augsburg 1637-9 #baroque. The Death group on top is superb. I wish we knew the carver! #mystery https://t.co/DM8ctdHIqs

Een andere privé-verzamelaar kocht op de openingsdag bij de Parijse antiquair J. Kugel de astronomische ‘Bulgari Clock’ (1637-1639), een van de hoogtepunten in de sectie antiek. Dit barokke meesterwerk is een ‘gesamtwerk’ van een ivoorsnijder, een klokkenmaker en diverse goudsmeden uit Augsburg. Naar verluidt bedroeg de vraagprijs zo’n 7,5 miljoen euro.

Colnaghi, de Londense handelaar in oude meesters, noteerde liefst negentien verkopen. Onder meer een zeventiende-eeuws schilderij van Bartolomé Esteban Murillo voor „een bedrag met zeven cijfers”. Bernard de Grunne uit Brussel verkocht een van de duurste aangeboden stukken etnografica, een kleine, zwarte Uli uit Nieuw-Ierland (vraagprijs „boven het miljoen”).

Zeldzaam zwart voorouderbeeld uit Nieuw-Ierland. Verkocht door Bernard de Grunne uit Brussel. Vraagprijs meer dan een miljoen euro.
Bartolomé Esteban Murillo, La Dolorosa, zeventiende eeuw. (olieverf op doek, 63,7×53,5 cm). Door Colnaghi uit Londen verkocht aan Europese verzamelaar voor „een bedrag met zeven cijfers”.
Giovanni Battista Foggini, Leeuwen die een paard en een stier aanvallen, ca. 1700 (wit marmer, twee keer 141×11×230 cm). Verkocht door Tomasso Brothers Fine Art in Londen. Vraagprijs 1,75 miljoen euro.
Voorouderbeeld uit Nieuw-Ierland. Verkocht door bij Bernard de Grunne. Vraagprijs meer dan een miljoen euro. Bartolomé Esteban Murillo, La Dolorosa. Door Colnaghi uit Londen verkocht aan Europese verzamelaar voor „een bedrag met zeven cijfers”. Giovanni Battista Foggini, Leeuwen die een paard en een stier aanvallen, ca. 1700 (wit marmer, twee keer 141×11×230 cm). Verkocht door Tomasso Brothers Fine Art in Londen. Vraagprijs 1,75 miljoen euro.

Tefaf trok dit jaar 68.000 bezoekers, 3.000 minder dan een jaar geleden. Die afname is voor een belangrijk deel te verklaren door de beperkte toegang op de opening. Liet de organisatie daar altijd zo’n 10.000 genodigden toe, dit jaar waren er slechts 5.000 welkom. Die maatregel, bedoeld om meer de nadruk te leggen op verkopen, is volgens beursdirecteur Patrick van Maris door het merendeel van de deelnemende handelaren omarmd.

Lees ook: Niet de prijs vragen, gewoon genieten is het devies op Tefaf