gemeentepolitiek

Kandidaat-wethouder moet straks verklaring omtrent gedrag hebben

Kandidaat-wethouders worden voortaan alleen nog benoemd als zij een verklaring omtrent het gedrag kunnen overleggen. Zo’n VOG is nu voor wethouders niet verplicht. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) wil daarom de Gemeentewet wijzigen, schrijft ze deze maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister neemt ook nog andere maatregelen om de integriteit van het lokaal bestuur te bevorderen. Zo wil Ollongren een ‘basistoets integriteit’. Dit is een analyse die gemeenten voor de benoeming van wethouders kunnen uitvoeren, om risico’s op zaken als corruptie en belangenverstrengeling aan het licht te brengen. Gemeenten schakelen nu soms al bureaus in voor integriteitsonderzoek, maar deze bureaus hanteren volgens het ministerie „verschillende standaarden”. (NRC)