EU en VK bereiken akkoord over overgangsperiode Brexit

De onderhandelende partijen zijn het in een conceptversie over veel zaken eens geworden, maar niet over de toekomst van de grens met Ierland.

Brexitminister David Davis (l) en hoofdonderhandelaar Michel Barnier schudden elkaar de hand tijdens de persconferentie.
Brexitminister David Davis (l) en hoofdonderhandelaar Michel Barnier schudden elkaar de hand tijdens de persconferentie. Foto Virginia Mayo/AP

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie hebben een belangrijke doorbraak bereikt in de onderhandelingen over de Brexit. De onderhandelende partijen zijn het in een conceptversie van het akkoord onder meer eens geworden over de overgangsperiode voor de Brexit. Dit heeft hoofdonderhandelaar Michel Barnier maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

De “gelimiteerde” overgangsperiode loopt van 29 maart 2019 tot en met 31 december 2020. In deze periode zal het VK geen lid meer zijn van de Unie, maar nog wel meedoen op de Europese interne markt. Ook blijft het land in deze periode lid van de douane-unie. De periode moet zorgen voor een “soepele overgang naar de toekomstige relatie” tussen de beide partijen.

Volgens NRC-correspondent Melle Garschagen heeft het VK de periode nodig om op eigen benen te kunnen staan.

“Ze willen niet over de klif lopen, zoals ze dat hier noemen. Het VK heeft tijd nodig om toezichthouders en organisaties op te richten die de taken overnemen die nu op Europees niveau worden uitgevoerd. De verhouding tussen de EU en het VK moet helemaal opnieuw worden uitgevonden.”

Geen afspraken over Ierland

Het VK en de EU zijn het ook eens geworden over verschillende rechten van de 4,5 miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen, en die van de 1,2 miljoen Britten die in lidstaten wonen. Beide partijen willen dat hun inwoners onder ongewijzigde omstandigheden door kunnen leven op andermans grondgebied.

In het nieuwe akkoord staan nog geen afspraken over de grens met Ierland, al sinds het begin het grootste struikelblok tijdens de onderhandelingen. Eerder werd besloten dat Ierland niet van het VK gescheiden zal worden door een zogenoemde harde grens met douane-controle. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter tevreden te zijn met de onderhandelingen.

Twitter avatar simoncoveney Simon Coveney Good meeting with @MichelBarnier again this morning - #Brexit negotiations are moving forward - progress on Irish issues remains a key priority for both negotiating teams and solidarity with our EU partners remains strong. https://t.co/JgN9xZe828
De Ieren zijn bang voor grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland: De vette Ierse eend is nu al de dupe van Brexit.

‘De reis is nog niet ten einde’

Barnier noemt de conceptversie een “beslissende stap” in de onderhandelingsperiode. Maar, benadrukt de Fransman, “we zijn nog niet aan het einde van de reis”. Volgens Garschagen heeft de Britse premier Theresa May stevige concessies gedaan in het nieuwe akkoord.

“De EU blijft de bovenliggende partij, de akkoorden liggen altijd dichter bij de wensen van de Unie. Zij bepalen het tempo, het is aan het VK om haast te maken en concessies te doen. May zit in een lastig parket, maar het akkoord is op dit moment geen tegenvaller voor haar. De afspraken lagen in de lijn der verwachting.”

Garschagen noemt het nieuwe akkoord een stap vooruit, “maar het heetste hangijzer, de grens met Ierland, daar zijn ze nog niet uit”.

Bekijk hier de gehele persconferentie van hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse Brexitminister David Davis terug.