Eredivisie

Na blamerend verlies in Tilburg herstelt koploper PSV zich thuis tegen VVV-Venlo

Koploper PSV heeft zich zaterdag hersteld van de beschamende 5-0 nederlaag, een week eerder tegen Willem II. Thuis in Eindhoven versloeg PSV VVV-Venlo met 3-0, maar makkelijk ging dat niet. Pas toen VVV Ralf Seuntjens met een tweede kaart van het veld zag gaan, kwam er leven in de brouwerij voor PSV. Marco van Ginkel (2) en Hirving Lozano brachten de thuisclub weer een stap dichter bij de landstitel. Het verschil met Ajax, dat in Rotterdam van Sparta won (5-2) bleef zeven punten.

„VVV heeft zich lang kunnen weren”, erkende PSV-coach Phillip Cocu naderhand. „Zij verdedigen altijd goed en compact en hebben gevaarlijke spelers in de counter. Ik vond het bij ons in de eerste helft veel te statisch, met veel te weinig diepgang. Maar in de tweede helft was er meer drang, overtuiging en tempo bij ons. Ook zonder die rode kaart hadden we dat doelpunt wel gemaakt. We waren de bovenliggende partij en speelden beter.”

AZ herpakte zich van de nederlaag tegen Feyenoord van een week eerder. De ploeg uit Alkmaar won zondag nipt van FC Groningen (3-2) en verstevigde daarmee de derde plaats op de ranglijst. Jonas Svensson opende pas na 53 minuten de score voor de thuisclub en Guus Til verdubbelde de score, maar daarna kwam Groningen terug in de wedstrijd via treffers van Tom van Weert en Ritsu Doan. Het duel leek in een gelijkspel uit te monden, maar Alireza Jahanbakhsh bezorgde AZ diep in blessuretijd alsnog de drie punten.

Feyenoord boekte zondagmiddag in Zwolle de eerste uitzege van 2018 (3-4), maar dat ging uiterst moeizaam. Een voorsprong van 1-4, mede dankzij twee treffers van Robin van Persie, verdampte nog bijna in de slotfase, maar verder dan drie goals kwam PEC Zwolle niet.

FC Twente ontsnapte zaterdagavond op eigen veld aan de achttiende competitienederlaag. Tegen rivaal Willem II werd het 2-2 door een doelpunt, in de 87ste minuut, van Peet Bijen. Door de overwinning van Roda JC bij NAC Breda staat Twente nu laatste. (NRC)