Brieven

Brieven 19/3/2018

Fijnstof

Zoek de échte oorzaken

Ergerniswekkend hoe ook mijn krant voorgekookte hypes door houtvuurhaters een grote plaats geeft in de krant (Gezellig, zo’n houtkachel met fijnstof, 14/4). Dit geldt ook voor de NOS die een voorgekookt filmpje vertoont van iemand die verschrikkelijk last heeft van houtkachels . Er wordt hier iets gigantisch opgeblazen en een veel te groot podium gegeven. Als we praten over fijnstof, laten we dan kijken naar alle opstijgende vliegtuigen; het verkeer; de industrie; de vervuilende schepen en de grote aantallen mensen met hun fleecetruien. Als er een oorzaak is, dan is dat het. De wereld heeft langer dan de mens geleefd met bosbranden, dus die kan daar mee leven. Ga niet mee met de klagers en kijk juist hoe sterk de luchtkwaliteit verbeterd is de afgelopen dertig jaar. Concentreer je op de werkelijke veroorzakers van fijnstof. Anders gezegd: stop met vliegen. Een startende Jumbo geeft net zo veel fijnstof als een jaar lang met alle brommers rijden in Amsterdam.

Handelsoorlog

CO2 als drukmiddel

Het ziet ernaar uit dat Trump zijn plannen voor importheffingen op staal en aluminium gaat doorzetten. (‘Trump gebruikt staalheffing als drukmiddel’, 9/3) Europa denkt na over tegenmaatregelen, bijvoorbeeld op motoren , jeans en whiskey. Vrijhandel lijkt me een groot goed, maar als er dan toch een handelsoorlog moet komen, laten we dan een slim wapen kiezen, waarmee het beleid van Trump ook op andere punten onder druk gezet wordt. Oneerlijke concurrentie ontstaat doordat de regering van Trump het klimaatprobleem ontkent en uit Parijse klimaatakkoord stapt. Europa neemt wel klimaatmaatregelen en zet een prijs op CO2, door middel van het Europese emissiehandelssysteem. Dit leidt ertoe dat materialen en producten uit Amerika een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van producten uit Europa. Deze oneerlijke concurrentie is een serieus probleem in het emissiehandelssysteem. De dreiging dat bedrijven door een hoge CO2-prijs uit Europa verdreven zouden worden (‘carbon leakage’) staat een hogere Europese prijs in de weg. De importheffingen van Trump zijn een uitnodiging om oneerlijke concurrentie aan te pakken. Baseer Europese tariefmaatregelen op de CO2-impact van materialen en producten uit de Verenigde Staten, zodat een ‘vuile’ handelsoorlog gaat bijdragen aan een schoner klimaat.


zelfstandig adviseur energie en klimaat

Gebedsoproep

Geluidsoverlast

Het luiden van kerkklokken en het luid oproepen tot gebed vanaf een moskee was in vroeger eeuwen nuttig. Toen wisten de mensen de tijd toch niet en liepen zij dus kans een mis of een gebed te missen. Maar iedereen weet nu hoe laat het is, dus ik zie niet in waarom die geluidsoverlast niet weg kan.

Markten

Gat in de zwarte markt

In NRC lees ik dat het slecht gaat met de markten in Nederland (Het gat in de markt is nog niet gevonden, 14/3). De omzet is zo ongeveer gehalveerd vanaf het begin van deze eeuw. Met name de tweedehands artikelen, textiel en kleding doen het slecht. In het artikel wordt met geen woord gerept over de opkomst van de zwarte markten, waar deze artikelen volop worden verhandeld. Ondernemers op de markt moeten aan allerlei regels voldoen en betalen net als iedere werkende Nederlander belasting over hun inkomsten en BTW over hun omzet. Zij worden beconcurreerd door particulieren die op allerhande markten heel aardig bijverdienen zonder deze verplichtingen. Volgens de fiscale regels moeten zij hierover belasting betalen, maar er is niemand die zich hier wat van aantrekt. De belastingdienst controleert nauwelijks en gemeentes zien niet toe op naleving van de fiscale regels.

Het zou heel goed kunnen dat hier het gat in de markt te vinden is. Ik kwam onlangs een oud-collega tegen die op de gewone markt zijn nota’s niet meer kon betalen en daarom is gestopt. Hij is gewoon verder gegaan op de zwarte markten en dat bevalt uitstekend. Dezelfde omzet, maar geen belastingen, geen verzekeringen, geen andere eisen. Hij had spijt dat hij dat niet veel eerder had gedaan.


handelaar in tweedehands boeken