Amsterdam

Demonstratie tegen racisme trekt honderden mensen

Ongeveer 800 mensen hebben zondag deelgenomen aan de antiracismedemonstratie in Amsterdam van het Comité 21 maart, volgens de politie. De organisatie verwachtte oorspronkelijk vierduizend mensen.

In totaal verrichtte de politie vijf arrestaties. Twee mannen werden aan het begin van de middag opgepakt voor het verstoren van de demonstratie. Eén persoon zou iemand eerder mishandeld hebben en werd gearresteerd op het Museumplein. Twee anderen die zijn arrestatie probeerden te voorkomen, zijn ook meegenomen, meldt een woordvoerder van de politie.

De jaarlijkse demonstratie ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (op 21 maart) veroorzaakte ophef door de aanvankelijke leus ‘geen racisten in de raad’. Lokale fracties van de PvdA, SP en Partij voor de Dieren besloten niet mee te lopen, omdat ze niet wilden demonstreren tegen andere politieke partijen. Met de leus verwezen de organisatoren naar de PVV, Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie, bevestigt Ewout van den Berg van het Comité 21 maart. De organisatie besloot de leus te veranderen in ‘geen racisme in de raad.’

De gemeente hield rekening met een tegendemonstratie, maar die bleef uit.