Poetin met overweldigende meerderheid herkozen

Russische verkiezingen Poetin kan gebaseerd op 99 procent van de getelde stemmen, rekenen op 76 procent van de stemmen. Dat was te verwachten, net als te verwachten was dat de stembusgang verre van vlekkeloos zou verlopen.

De Russische president Poetin bedankt zijn kiezers zondagavond voor hun steun. Poetin kan zich opmaken voor een nieuwe presidentstermijn tot 2024.
De Russische president Poetin bedankt zijn kiezers zondagavond voor hun steun. Poetin kan zich opmaken voor een nieuwe presidentstermijn tot 2024. Foto Denis Tyrin/AP

De Russische president Poetin heeft bij de zesjaarlijkse presidentsverkiezingen ruim 76 procent van de stemmen gekregen. Dat is de uitslag op basis van 99 procent van de getelde stemmen, meldt het Russische Centrale Kiescomité. Vladimir Poetin (65) kan zich dus opmaken voor een vierde termijn.

Zakenman Pavel Groedinin, presidentskandidaat namens de Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF), kreeg iets minder dan 12 procent van de stemmen. Ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski kan voorlopig rekenen op ruim 5 procent, journaliste Ksenia Sobtsjak op 1,6 procent. De overige kandidaten haalden minder dan een procent van de stemmen.

Terwijl zijn aanhangers luid ‘Rusland, Rusland’ scandeerden, bedankte Poetin zondagavond op een verkiezingsbijeenkomst niet ver van het Rode Plein in Moskou de Russische kiezers die op hem stemden voor hun steun en het in hem getoonde vertrouwen. Poetin zei dat de uitslag een erkenning was voor wat het Kremlin de afgelopen jaren bereikt heeft, ondanks moeilijke omstandigheden. Hij riep op tot eensgezindheid en samenwerking. ,,Succes wacht ons. We zullen doorgaan met werken aan de toekomst van ons geweldige land.”

Ook zei de president geen grondwetswijzigingen van plan te zijn, eventuele veranderingen in de regering zullen plaatsvinden na zijn inauguratie, zo verzekerde hij. De vraag van een journalist of hij zich in 2030 opnieuw kandidaat zou stellen, vond Poetin “grappig”. Volgens de huidige wetgeving mag Poetin na twee opeenvolgende termijnen niet nog een keer meedoen, de eerste keer dat hij zich opnieuw verkiesbaar zou kunnen stellen zou dus pas in 2030 zijn. „Dat is een belachelijke vraag”, zei hij. ,,Laten we even tellen. Denkt u, dat ik hier tot mijn honderdste zal blijven zitten?”

Opkomst rond de 67 procent

Het land dat zich uitstrekt over elf tijdzones telde in totaal ruim 107 miljoen stemgerechtigde kiezers, 97.000 stembureaus en acht kandidaten. Het Verre Oosten trapte de logistieke monsteroperatie op zaterdagavond Europese tijd af. Terwijl de stembureaus in het oosten zondagmiddag hun deuren alweer sloten, sloten die in Moskou en Sint Petersburg om 20.00 uur plaatselijke tijd. De gemiddelde opkomst lag op ruim 67 procent, aldus het Centrale Kiescomité. Daarmee is het iets hoger dan bij de vorige presidentsverkiezingen in 2012, toen de opkomst 65,3 procent bedroeg. De hoogste score tot nog toe, ruim 83 procent, komt net als in eerdere jaren voor rekening van de door dictator Ramzan Kadyrov geregeerde republiek Tsjetsjenië. Russische burgers in Oekraïne konden niet stemmen omdat de Oekraïense overheid dat onmogelijk had gemaakt.

Deze zondag kiest Rusland een nieuwe president, maar niemand twijfelt over de uitslag. In de Tataarse hoofdstad Kazan onderzoeken activisten hoe er wordt gefraudeerd.

Illegale stemmen

De stembusgang verliep, zoals verwacht, verre van vlekkeloos. Door het hele land kwamen honderden meldingen binnen van fraude. Bussen met werknemers die naar stembureaus werden gereden, het volproppen van stembussen met illegale stemmen, intimidatie en andere onrechtmatigheden werden gemeld. Zondagmiddag bleek dat de communistische partij in Novosibirsk in de Oeral de resultaten van de hele regio online had gezet, wat verboden is. Het Centrale Kiescomité zegt incidenten te onderzoeken.

In de aanloop naar de verkiezingen werd de belangrijkste oppositieleider, Aleksej Navalny, buitenspel gezet en domineerde Poetin de media. Navalny had zijn achterban opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen, maar gezien de huidige opkomst lijkt die oproep mislukt. Door het hele land hadden zij waarnemers gestationeerd die de stembureaus controleerden.

Poetin wordt herkozen als president. Wat kunnen Rusland en de wereld van hem verwachten de komende zes jaar?

Opheffen boycot

Navalny en zijn supporters streden dan ook een ongelijke strijd: door het hele land waren markten, concerten en andere ‘beloningen’ opgetuigd om kiezers tot de stembusgang te verleiden en zo een hoge opkomst te verzekeren. Oppositiepartij Jabloko staakte de boycot in de loop van de dag en riep de achterban op alsnog te gaan stemmen.

De Russische president stemde zondagochtend als gebruikelijk in Moskou. Hij zei tevreden te zijn met iedere uitslag die hem de gelegenheid gaf zijn presidentschap met een vierde termijn voort te zetten.

Tekening Kamagurka