Protest tegen racisme én Forum voor Democratie: ‘Annabel, het wordt niets met jou’

De demonstratie tegen racisme in Amsterdam trok veel wit publiek en zwart geklede anti-fascisten. De leuzen richtten zich vooral tegen Thierry Baudet en Annabel Nanninga.

Onherkenbare activisten met sjaals voor hun gezichten werden door een videobus van de politie gevolgd. Foto Joris van Gennip
Onherkenbare activisten met sjaals voor hun gezichten werden door een videobus van de politie gevolgd. Foto Joris van Gennip

Drie generaties staan zondag naast elkaar te kijken naar de anti-racismedemonstratie op De Dam in Amsterdam. De gepensioneerde journalist Maarten Hijmans (73) uit Amsterdam, die zich een dissidente jood noemt. De Tilburgse medewerker van Vluchtelingenwerk Natalie Figueroa Perez (33) met Latijns-Amerikaanse roots. En de studente internationaal recht, Britt Hendrix (22), uit Leeuwarden. „Wij vechten tegen alles wat in een hokje past”, zegt Hendrix.

Met z’n drieën zijn ze lid van Movement X, een burgerrechtenbeweging die zich inzet voor „radicale gelijkheid”. Ze zijn niet politiek gebonden of politiek correct, maar wel gezamenlijk tegen racisten luidt hun boodschap. Ze demonstreren vandaag voor gelijkheid en tegen Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie.

‘Geen racisten in de raad’

De aanvankelijke leus ‘geen racisten in de raad’ van de demonstratie leidde in de afgelopen tijd tot ophef. De organisatie verwees hiermee naar de deelname van de politieke partijen PVV, Forum voor Democratie en Leefbaar Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De Amsterdamse fracties van de PvdA, SP en Partij voor de Dieren besloten daarop niet deel te nemen. Ze wilden niet demonstreren tegen andere politieke partijen.

Het organiserende Comité 21 maart, een verwijzing naar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart, besloot de leus iets neutraler te maken. ‘Geen racisten in de raad’ werd veranderd in ‘geen racisme in de raad’.

Tomatenjasjes

Opvallend zijn de rode tomatenjasjes van de SP, leden van die partij lopen zondag toch zichtbaar mee met de demonstratie. Ook alle vijf Amsterdamse raadsleden van GroenLinks zijn aanwezig. Zij ondertekenen het manifest van het comité niet, maar doen wel mee aan de demonstratie. In totaal lopen 800 mensen mee in de stoet die van de Dam naar het Museumplein trekt, volgens een woordvoerder van de politie.

De organisatie rekende vooraf op zo’n vierduizend demonstranten. De kou heeft mogelijk een rol gespeeld bij de lagere opkomst.

Arrestaties

De politie richt specifiek de aandacht op een groep van ongeveer vijftig demonstranten van de Anti-Fascistische Actie (AFA). De AFA-groep is bijna volledig onherkenbaar: gekleed in het zwart, met mutsen of capuchons over hun hoofd en hun gezichten bedekt met sjaals en zonnebrillen. Ze worden voortdurend gevolgd door meer dan twintig politieagenten in burger, politie twaalf te paard en een videobus.

Vlak voor aankomst op het Museumplein gaan de AFA-demonstranten op in de menigte. Na een halfuur lopen drie jongens weg uit de groep, politieagenten in burger gaan er snel achteraan. Bij de Museumshop naast het Van Goghmuseum worden kort tikken uitgedeeld en de drie demonstranten opgepakt.

Eén persoon zou iemand eerder mishandeld hebben, zegt de politie. De andere twee zijn meegenomen omdat ze de arrestatie probeerden te voorkomen.

De gemeente Amsterdam houdt rekening met een tegendemonstratie, maar die blijft uit. Toch worden aan het begin van de middag twee mannen opgepakt die de demonstratie verstoren. Ze waren de weg kwijt, zeiden ze tegen de agenten in burger. Ze provoceerden leden van de AFA, zegt Ewout van den Berg van Comité 21 maart.

Baudet & Nanninga

In zijn linkerhand houdt Frank van Schaik (47) een fiets met kinderzitje vast, in zijn rechterhand houdt hij een protestbord in de lucht. ‘Annabel het wordt niets met jou’, staat erop geschreven.

„Haar manier van politiek bedrijven, biedt geen oplossingen”, zegt de middelbare schoolleraar op het Museumplein over de Amsterdamse lijstrekker Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. „Ze noemt vluchtelingen ‘dobbernegers’. Dat raakt de kinderen die ik lesgeef”, zegt Van Schaik die werkt op een middelbare school in de Bijlmer.

Tijdens de speeches verwijzen sommige sprekers naar PVV-leider Geert Wilders, maar bijna allemaal richten ze hun woorden op Thierry Baudet en Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. Er worden leuzen geschreeuwd waarin de twee politici racist worden genoemd.

‘Dobbernegers’

Aan het eind van de middag luistert Harmen van de Beek (62) naar de muziek op het podium, terwijl hij uitrust tegen een basketbalpaal op het nabijgelegen sportpleintje. Ook hij houdt een bord vast waarop Annabel Nanninga pronkt.

„Helemaal voor meer vrouwen in de raad, maar deze niet”, staat er naast een foto van Nanninga. Hij vindt haar ongeloofwaardig als volksvertegenwoordiger en verwijst ook naar de term ‘dobbernegers’ die Nanninga als columniste op internet poneerde. Of hij niet polariseert met zo’n protestbord? „Ja, dat denk ik wel”, antwoordt Van De Beek. „Maar ik denk dat ik gelijk heb.”

Op de achterkant van Van De Beeks protestbord staat een andere boodschap: ‘Marokkanen eerst’. Zijn hele leven werkte en woonde hij met Marokkaanse-Nederlanders en onder hen voelt hij acceptatie. „Zij zien mij eerst als mens en dan als homo, bij veel Nederlanders is het andersom.” Hij is tevreden over de demonstratie, maar toch een beetje teleurgesteld. „Het publiek is zo wit”, zucht hij.