Noodtoestand Sri Lanka na twee weken voorbij

De noodtoestand werd uitgeroepen nadat spanningen tussen boeddhisten en moslims verder opliepen.

De afgelopen twee weken werden meer dan twintig moskeeën vernield.
De afgelopen twee weken werden meer dan twintig moskeeën vernield. Foto Dinuka Liyanawatte/Reuters

Sri Lanka heeft de noodtoestand naar aanleiding van een reeks aanvallen van boeddhisten op moslims opgeheven. Dat maakte de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena zondag bekend op Twitter.

“Na het herzien van de openbare veiligheidssituatie, heb ik instructie gegeven om de noodtoestand vanaf middernacht op te heffen”, aldus Sirisena op het sociale mediakanaal.

Twitter avatar MaithripalaS Maithripala Sirisena Returned from a very successful tour of Japan, that brings many short and long terms benefits to us. Upon assessing the public safety situation, I instructed to revoke the State of Emergency from midnight yesterday.

De noodtoestand werd op 6 maart ingesteld nadat een golf van geweld oplaaide na de dood van een boeddhistische jongen bij een conflict met een groep moslims. De moslimminderheid in Sri Lanka (zo’n 10 procent van de 21 miljoen eilandbewoners) wordt het afgelopen jaar steeds vaker belaagd door Sinhalese boeddhisten (ongeveer 75 procent van de bevolking). De boeddhisten zien de moslims op het eiland als indringers.

Doden en vernielingen

De afgelopen weken vielen er door het geweld tussen de groepen zeker twee doden en werden honderden bezittingen van de moslimminderheid gesloopt. Ook werden meer dan twintig moskeeën vernield. Om de rust te laten wederkeren zette het land de afgelopen weken het leger in en werden sociale media tijdelijk geblokkeerd.

Lees ook: Militante boeddhisten Sri Lanka stoken vuur tegen moslims op

Religieus geweld in het land komt vaker voor. In Sri Lanka woedde tot 2009 een oorlog tegen de (hindoeïstische) Tamil Tijgers in het noorden. De Tijgers waren sinds 1972 aan het vechten voor een eigen staat op het eiland, maar gaven in 2009 de strijd op. In die periode gold er vanaf 2005 tot en met 2011 ook een noodtoestand.