Koerden kondigen guerrillastrijd aan in Afrin

De aankondiging komt nadat Turkije met hulp van Syrische rebellen zondagochtend vroeg de macht overnam in de Noord-Syrische stad.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger, dat gesteund wordt door Turkije loopt in het noorden van Afrin.
Een strijder van het Vrije Syrische Leger, dat gesteund wordt door Turkije loopt in het noorden van Afrin. Foto Khalil Ashawi/Reuters

De lokale Koerdische autoriteiten in de Noord-Syrische stad Afrin hebben zondag een nieuwe fase van de strijd aangekondigd. Ze deden dat in reactie op de machtsovername van de stad eerder op de dag door Turkije. Een lokale bestuurder zei in een verklaring op de televisie dat de Koerdische milities onmiddellijk zullen overschakelen op een guerrillatactiek, bericht persbureau AP zondag.

“Onze troepen zijn in dit hele gebied aanwezig en zullen de stellingen van de Turkse vijand en zijn handlangers elke keer aanvallen. We zullen een continue nachtmerrie vormen voor hen.”

Eerder op de dag nam Turkije met steun van Syrische rebellen de controle over in het centrum van de Noord-Syrische stad Afrin. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan werd net voor zonsopgang de Turkse vlag gehesen.

Het Turkse leger begon twee maanden geleden de strijd om de gelijknamige regio Afrin, dat dichtbij de Turkse zuidgrens ligt. Het centrum was tot zondag in handen van de YPG, een Koerdische militie die door Turkije wordt aangemerkt als terroristische organisatie. Reden daarvoor zijn de nauwe banden die de YPG onderhoudt met de Turks-Koerdische guerillabeweging PKK.

Luchtaanvallen

De overname van de stad ging volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die opereert vanuit het Verenigd Koninkrijk, gepaard met veel luchtaanvallen. Meer dan 150.000 mensen zijn de afgelopen dagen gevlucht uit de stad Afrin voor de hevige strijd. De inwoners zijn naar gebieden gegaan die nog in Koerdische handen zijn. Ook is een deel overgestoken naar plekken waar het Syrische regime het voor het zeggen heeft.

Lees ook: Verwarring rond Syrische steun aan Koerden in Afrin

Bij de strijd om de Koerdische enclave Afrin in Noord-Syrië zijn al honderden doden gevallen. Volgens de Koerden zijn daarbij ook burgerdoden gevallen. Turkije ontkent burgerdoelen onder vuur te nemen en zegt zich enkel bezig te houden met het verdrijven van de Koerdische groepering.