Feyenoord wint van PEC Zwolle, Ajax verslaat Sparta

Feyenoord is met 4-3 te sterk voor PEC. Ajax won eerder op de middag van Sparta: 5-2. Roda JC boekte een belangrijke overwinning op NAC Breda: 1-0. En AZ versloeg FC Groningen al: 3-2.

Feyenoord speler Robin van Persie (rechts) in duel met PEC Zwolle speler Rick Dekker (links).
Feyenoord speler Robin van Persie (rechts) in duel met PEC Zwolle speler Rick Dekker (links). Foto ANP

Feyenoord heeft voor het eerst in 2018 een uitwedstrijd gewonnen. Op bezoek bij PEC Zwolle was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de beste: 4-3. Robin van Persie was met twee doelpunten in het eerste kwartier zeer belangrijk voor Feyenoord.

Na rust schoot Feyenoorder Karim El Ahmadi ook nog de 0-3 binnen. Doelman Diederik Boer ging bij die goal pijnlijk in de fout. Kort daarna scoorde Mustafa Saymak de 1-3 namens de thuisclub. Maar Tonny Vilhena vergrootte vervolgens in de 78ste minuut de voorsprong van Feyenoord opnieuw. Al werd het in de slotfase van de wedstrijd toch nog spannend, nadat invaller Piotr Parzyszek twee keer raak wist te schieten.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam PEC ZWOLLE - FEYENOORD 3-4 (0-2) 10’ 0-1 Van Persie
15’ 0-2 Van Persie
51’ 0-3 El Ahmadi
53’ 1-3 Saymak
79’ 1-4 Vilhena
85’ 2-4 Parzyszek (strafschop)
88’ 3-4 Parzyszek #zwofey https://t.co/VoNB8ZGG1p

Feyenoord staat nu met 48 punten op de vierde plaats in de Eredivisie. PEC Zwolle blijft met veertig punten de nummer zeven.

Ajax wint van Sparta

Ajax heeft zondag vrij eenvoudig afgerekend met Sparta. Op bezoek in Rotterdam werd het 5-2 voor de Amsterdammers. De nummer twee van de Eredivisie nam pas na rust afstand van nummer zestien Sparta. Ajax heeft nog altijd wel een achterstand van zeven punten op koploper PSV.

Michiel Kramer bracht Sparta via een kopbal in de 31stee minuut nog wel op voorsprong.

Maar Klaas-Jan Huntelaar bracht de wedstrijd nog geen twee minuten later alweer in evenwicht.

Twitter avatar VideoAjax Ajax Video VIDEOGOAL l 1-1 van Klaas Jan Huntelaar. #Huntelaar #spaAJA #AJAX @ajaxmuseumNL https://t.co/DKdtlII6HN

Verzet Sparta na rust gebroken

Na rust was het verzet van thuisploeg Sparta gebroken. De Rotterdammers wisten Ajax nauwelijks nog partij te bieden. Lasse Schöne, Justin Kluivert en twee keer Hakim Ziyech lieten Ajax uitlopen naar een ruime voorsprong.

In blessuretijd pikte Ryan Sanusi namens Sparta nog wel een extra doelpuntje mee. Hij bepaalde de eindstand op: 2-5.

Roda JC pakt belangrijke punten op bezoek bij NAC

Roda JC pakte zondagmiddag in Breda belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Vier keer op rij hadden de Limburgers niet weten te winnen, maar nu lukte dat dus eindelijk weer eens, uitgerekend op bezoek bij degradatieconcurrent NAC Breda. Het werd 1-0, door een doelpunt van de Kosovaar Donis Avdijaj in de 37ste minuut.

Hekkensluiter Roda JC verlaat door de overwinning de laatste plaats op de ranglijst. FC Twente neemt die onderste plek in de Eredivisie nu over. Roda JC verkleinde zijn gat met NAC, dat op de vijftiende plaats staat, staat tot zeven punten. Het was pas de tweede uitzege dit seizoen voor de ploeg uit Kerkrade van trainer Robert Molenaar.

AZ verslaat FC Groningen

AZ opende eerder op de middag in Alkmaar de score pas in de 53ste minuut. Het was Jonas Svensson die de de 1-0 maakte en Guus Til verdubbelde de score, maar daarna kwam Groningen terug in de wedstrijd via treffers van Tom van Weert en Ritsu Doan.

Lange tijd leek het in een gelijkspel uit te monden, maar Alireza Jahanbakhsh bezorgde de Alkmaarders diep in blessuretijd met een kopbal alsnog de drie punten.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ EINDSTAND: AZ - FC Groningen 3-2 ⚽️ 53. Svensson 1-0
⚽️ 66. Til 2-0
⚽️ 70. Van Weert 2-1
⚽️ 83. Doan 2-2
⚽️ 90+2. Jahanbakhsh 3-2 #azgro #Eredivisie https://t.co/GOXR7ltvVt

Feyenoord tegen PEC Zwolle

Later vanmiddag treffen ook PEC Zwolle en Feyenoord elkaar nog. Die wedstrijd zal rond 18.30 uur eindigen.